octombrie 3, 2023

UDMR Sălaj nu vrea vot prin corespondenţă

0

Parlamentarul sălăjean Fekete Andras spune că UDMR are mari rezerve in ce priveşte votul prin corespondenţă propus de PDL.
Senatorul Fekete Andras, liderul grupului UDMR din Senat, a declarat luni la dezbaterea moţiunii simple privind politica externă că Uniunea are „mari rezerve” faţă de introducerea votului prin corespondenţă pentru romanii din străinătate, proiect iniţiat de Ministerul de Externe. „Legat de votul prin corespondenţă, noi UDMR avem rezerve, rezerve mari. Suntem de acord că trebuie asigurate toate condiţiile cetăţenilor romani care se află pe teritoriul altor ţări, dar nu cu credem că acest lucru trebuie realizat prin corespondenţă, adică altfel decat cetăţenii care se află acasă, adică in ţară”, a afirmat parlamentarul şimleuan. Udemeriştii se bazează şi pe precendentul de la alegerile prezidenţiale din 2009, cand s-a constatat că la una dintre secţiile din Paris s-a „votat” odată la douăzeci de secunde. Iar in acea perioadă, ambasadorul Romaniei in Franţa era chiar Teodor Baconschi.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declarase la Convenţia Naţională a PDL că introducerea votului prin corespondenţă va aduce Partidului Democrat Liberal „nu 900.000, ci un milion de voturi” de la romanii din străinătate, motiv pentru care parlamentarii opoziţiei au decis să-l tragă la răspundere printr-o moţiune simplă. Aceasta nu a trecut de Senat, intrunind doar 60 de voturi „pentru” şi 67 „impotrivă”. Opoziţia spune că declaraţiile făcute de către Baconschi sunt similare cu dezvăluirea intenţiei de fraudă la alegeri din 2012. Unul dintre motivele pentru care UDMR nu este de acord cu votul prin corespondenţă este că proiectul prin care Baconschi vrea să aducă PDL-ului un milion de voturi din străinătate nu asigură niciun control asupra votului multiplu, cetăţenii romani aflaţi in străinătate urmand să primească din start două buletine de vot, „in caz că unul se deteriorează”, argumentează ministrul de Externe.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut