septembrie 25, 2023

UDMR ii vrea impreună pe maghiarii din Sălaj, Bihor şi Satu Mare

0

Liderii maghiari nu sunt de acord cu cele opt judeţe mamut propuse de PDL şi doresc 16 micro-regiuni de dezvoltare, unind astfel Sălajul cu Bihorul şi Satu Mare.
In contextul unei posibile transformări a celor 41 de judeţe ale ţării in opt regiuni de dezvoltare sau judeţe mamut, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că formaţiunea politică pe care o reprezintă susţine o variantă cu 16 regiuni de dezvoltare, in care să fie un judeţ Harghita-Covasna-Mureş şi incă un judeţ cu Satu Mare-Bihor-Sălaj. „Există o astfel de abordare din partea noastră, aşa cum noi am creionat un alt proiect de reorganizare a regiunilor de dezvoltare, acest proiect poate fi transformat şi să facem pe acest proiect reorganizarea administrativă. Dar pentru noi este important ca Harghita, Covasna şi Mureş să fie un singur judeţ, o singură entitate administrativă dacă vorbim despre reorganizare, şi la fel şi pentru comunităţile maghiare care trăiesc in Bihor, Sălaj şi Satu Mare”, a declarat Hunor, citat de jurnalul.ro.
Seres Denes: „Ne pierdem identitatea intr-un judeţ mamut”
Deputatul sălăjean Seres Denes consideră că actualele regiuni de dezvoltare nu corespund scopurilor pentru care au fost infiinţate şi din această cauză Sălajul nu a reuşit să atragă prea multe fonduri pentru dezvoltarea judeţului, mulţi bani fiind acaparaţi de către Bihor şi Cluj. „Dacă ne reunim cu şase judeţe, interesele sălăjenilor se vor pierde. Fiind mai bine legat de Satu Mare şi interesele pot fi mult mai mari. Ar fi benefic să tăiem această regiunea Nord-Vest in două pentru a reuşi să ridicăm economic şi aceste zone”, a explicat parlamentarul. Intrebat dacă la baza propunerii UDMR de a face un judeţ format din Sălaj, Satu Mare şi Bihor a stat şi criteriul etnic, in această zonă fiind mulţi etnici maghiari, Seres Denes spune că „şi asta are un rol, dar nu primordial, pentru că in oriunde, atunci cand se formează regiuni se au la baza in primul rand criterii economice şi mai apoi culturale”.
Mirel Taloş: „Este necesar un referendum pentru reorganizare”
Intenţia Guvernului Boc de a-şi asuma răspunderea pentru un proiect de lege de reorganizare teritorial-administrativă este ilegală, susţine deputatul Mirel Taloş. „Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se inaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. In acest caz organizarea referendumului este obligatorie”, conform legii Legii 3/2000. „Inainte ca guvernul Boc să trimită o lege de reorganizare administrativă a ţării către Parlament, spre dezbatere sau pentru procedura de asumare a răspunderii, trebuie consultaţi cetăţenii din toate judeţele ţării”, precizează liberalul.
Coaliţia PDL-UDMR se clatină
UDMR a anunţat şi că nu susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare in opt judeţe mamut, propusă de PDL, pe motiv că nu are susţinerea maghiarilor din teritoriu pentru un astfel de proiect. „Am discutat prima dată in coaliţie şi am spus că nu putem susţine această idee. Rugămintea premierului a fost să mai vorbim zilele următoare la nivel politic, noi am spus că suntem de acord, niciodată nu spunem nu, noi suntem pentru discuţii, maine, poimaine, vom mai avea discuţii şi vom incerca să găsim, dacă se poate găsi, o soluţie, dar nu pe cele opt judeţe. Pe cele opt judeţe mari nu se poate găsi o soluţie, nu cu noi, nu avem noi susţinerea din teritoriu pentru cele opt judeţe. Nu credem in aceste judeţe”, a completat Kelemen Hunor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut