noiembrie 27, 2022

TVA de numai 9 la suta la apa și impozit mai mic pe dividende, de la 1 ianuarie 2016

Guvernul a aprobat ieri unele masuri fiscale pe care le consi-dera utile pentrustimularea investițiilor și crearea de noi locuri de munca. Reducerea impozitului pentru veniturile din dividende este devansata astfel cu un an, TVA la apa potabila și pentru irigații este redus la 9 la suta, iar pentru microîntreprinderi a fost introdus un sistem de impozitare diferențiat. Noile masuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanța de Urgența care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016. 

Potrivit actului normativ, de anul viitor se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9 la suta și pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultura.
De asemenea, Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16 la suta la 5 la suta, aplicabila dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România, de persoane nerezidente, sa intre în vi-goare începând cu 1 ianuarie 2016. Masura are în vedere creșterea investițiilor și încurajrea pastrarii în țara a capitalului românesc. stop_coloana
O alta masura inclusa în Ordonanța de Urgența se refera la impozitarea microîntreprinderilor și vizeaza doua aspecte. Se majoreaza plafonul de încadrare în ca-tegoria “microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifra de afaceri pe an fiscal. Totodata, se introduce un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numarul de salariați: 1 la suta pentru microîntreprinderile care au doi sau peste doi salariați; 2 la suta pentru microîntreprinderile care au un salariat; 3 la suta pentru microîntreprinderile care nu au salariați.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *