La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc, in comuna Mesesenii de Jos, intalnirea de lucru pe tema “Turismul rural – o alternativa la agricultura de subzistenta”, initiata de Fundatia “Speranta pentru Romania” si realizata prin colaborarea si implicarea directa a conducerii si a colectivului Primariei Mesesenii de Jos.
D-na directoare Lisa Orsini a prezentat fundatia pe care o conduce: “De aproape zece ani organizatia noastra desfasoara activitati de promovare si punere in valoare a patrimoniului cultural si spiritual al zonei de Nord si, in special, a celui salajean. Valorificarea prin turism a mostenirii noastre cultural-traditionale, pe langa resursele naturale din judetul nostru, confera complexitate oricarei destinatii turistice. Produsul de turism rural, este mult solicitat, atat pe plan national, cat si international. Dar, ca orice marfa, trebuie impachetat, etichetat si promovat!”
Dupa ce au fost amintite zone in care turismul rural reprezinta deja o ocupatie si o sursa de venituri pentru localnici, a fost discutat potentialul de dezvoltare turistica a comunei Mesesenii de Jos.
D-na Muresan Valeria a spus ca nucleul de atractie turistica exista deja, fiind constituit din Muzeul Etnografic din Mesesenii de Sus si din evenimentele culturale anuale: Festivalul “Ecouri Mesesene” si Ziua Traditiilor din Mesesenii de Jos, precum si “Sarbatoarea Florilor” din Aghires.
Mai multe femei, printre care Maria Pop, si-au amintit cu placere de participarea la aceste evenimente, in calitatea de socacite, pregatind mancarurile traditionale pentru oaspeti. “Am putea socaci si pentru turisti – a zambit dansa – mai ales daca ar plati ceva”.
Intrebari. Idei. Sperante… Discutiile ar fi putut continua, dar am preferat totusi sa le lasam pentru intalnirea urmatoare si sa ne ocupam de inscrierea celor mai… curajosi, pe lista necesara intocmirii bazei de date numita ^Potentialul de cazare in zona rurala^, la care Fundatia lucreaza de cateva luni si cuprinde 8 comune.
Din cei prezenti s-au inscris 14 familii, de toate varstele, care doresc sa puna la dispozitia viitorilor turisti, de la 1 la 3 camere, in locuintele lor. Urmeaza ca acestia sa fie contactati individual, in perioada urmatoare, pentru evaluarea locuintei, fotografii etc.
Privindu-i pe satenii participanti cum se opresc in drum sa mai discute, sa-si mai dea cu parerea, sa puna o intrebare sa mai primeasca lamuriri, sunt convins ca aceasta ^samanta^ a turismului va ^incolti^ curand si in comuna noastra.