Turcia a luat decizia politica de a elimina vizele pentru romani, hotararea urmand sa fie curand formalizata intr-un act normativ al guvernului de la Ankara, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu. „Am salutat cu satisfactie ca Turcia ridica vizele pentru cetatenii romani care calatoresc mai putin de 90 de zile in aceasta tara. Sigur, si Romania va avea in vedere evaluarea unor facilitari ale regimului de circulatie a cetatenilor turci, mai ales a oamenilor de afaceri”, a spus ministrul, aflat intr-o vizita oficiala in Turcia.
Ministrul a explicat ca deocamdata nu este cunoscuta data de la care masura va intra in vigoare insa a precizat ca acest lucru se va intampla curand. „O decizie va fi luata de catre Guvernul turc in perioada imediat urmatoare iar aceasta va mentiona data incepand de la care se va aplica masura eliminarii vizelor. Important este ca a fost adoptata si anuntata o decizie politica. Mai ramane doar actul de formalizare a acesteia intr-un document”, a spus ministrul. „Am convenit asupra crearii unui parteneriat strategic intre Romania si Turcia cu o importanta componenta economica”, a mai spus Diaconescu.
El a adaugat, de asemenea, ca s-a stabilit crearea unui grup strategic intre cele doua tari , la nivelul ministerelor de Externe, care se va concentra pe probleme politico-militare si strategice dar si pe aspectul de cooperare bilaterala pe mai multe planuri. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a inceput, miercuri, o vizita oficiala de trei zile in Turcia, la invitatia omologului sau turc, Ahmet Davutoglu. MAE a precizat ca vizita are o importanta componenta economica.