octombrie 3, 2022

Tromboliza intravenoasa va putea fi tratata si la Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau

Pentru ca în România 4 oameni mor în fiecare zi din cauza unui accident vascular cerebral, autoritatile au decis ca tratamentul acordat în acest caz sa fie extins.

rn

Pacientii vor putea beneficia, în toate judetele din tara, de tromboliza intravenoasa, singura procedura medicala care le poate salva viata.
Un ordin pus în dezbatere publica reglementeaza implementarea si finantarea programului, iar ministrul Sanatatii spune ca unitatile sanitare în care nu va fi aplicata procedura vor primi mai putini bani de la stat.
Accidentul vascular cerebral ischemic sau infarctul cerebral apare atunci când o artera care transporta sângele catre creier se blocheaza în urma formarii unui cheag de sânge.
Prin tromboliza – care înseamna de fapt aplicarea unei perfuzii – acest cheag este dizolvat. Procedura poate fi aplicata doar daca bolnavul ajunge la spital în cel mult 4 ore si jumatate de când a suferit atacul vascular cerebral.
În prezent, doar 10 spitale sunt incluse în programul Actiuni Prioritare – AVC acut – finantat de Ministerul Sanatatii – si fac tromboliza. Cinci dintre ele sunt în capitala, la Bucuresti.
Multi dintre pacientii care sufera un AVC ischemic ajung prea târziu la spital pentru a beneficia de tromboliza. Doar la Spitalul Universitar procentul trece de 30. Tocmai de aceea, Ministerul Sanatatii vrea sa extinda procedura la nivelul fiecarui spital judetean.
Sunt vizate spitalele care au serviciul de neurologie 24 de ore din 24, paturi cu monitorizare cardiovasculara, computer tomograf, personal calificat pentru aplicarea procedurii si sectie de neurologie de urgenta.
Multe unitati sanitare îndeplinesc aceste criterii, iar ministrul Sanatatii a început modificarea legislatiei pentru a obliga spitalele sa aplice procedura de tromboliza. În caz contrar, li se va taia din finantare.
„Am mizat pe buna credinta a celor din spitale ca vor începe sa faca, dar nu s-a întâmplat asa. Spitalul trebuie sa trimita doctorii la o minima pregatire. S-a spus ca e vorba de bani, dar substantele pot fi achizitionate prin bugetul UPU, deci nu sunt probleme. Avem 38 de spitale în evaluare”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.
Înainte de finalul acestui an, Ministerul Sanatatii va publica si protocolul terapeutic pentru tratamentul accidentului vascular acut, iar în luna ianuarie a anului viitor va fi data lista extinsa a spitalelor în care se va face procedura medicala.

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.