Presedintele Comisiei pentru Transporturi si infrastructura din Camera Deputatilor, deputatul salajean Lucian Bode, cu origini in Valcau de Jos, a participat marti, 20 martie, la Bruxelles, alaturi de europarlamentarul Daniel Buda, care si el este originar din Salaj, din Romanasi, la o întâlnire de lucru cu Comisarul pentru Politica Regionala al Comisiei Europene, Corina Cretu, si ea salajeanca, din Napradea.
rn
Discutiile s-au axat pe deficientele sectorului de transporturi si infrastructura în ceea ce priveste atragerea fondurilor europene si implementarea proiectelor destinate dezvoltarii acestui sector, atât de important pentru România.
rn
Autostrazile stagneaza si habar nu avem
sa luam banii europeni pentru infrastructura
rn
Printre principalele subiecte de discutie atinse în timpul acestei întrevederi s-a numarat si stadiul autostrazilor Sibiu-Pitesti (A1), Transilvania (A3) si Moldova (Târgu Mures-Iasi-Ungheni (A8).
S-a ridicat si problema lipsei unei strategii nationale referitoare la absorbtia fondurilor prin intermediul instrumentelor CEF (Connecting Europe Facility), situatia delicata în care se afla recent înfiintata Autoritate pentru Reforma Feroviara, dar si stadiul magistralei de metrou M6, care reprezinta un proiect strategic în ceea ce priveste conectarea Aeroportului Henri Coanda cu reteaua de metrou a Capitalei deja existenta.
În încheierea discutiilor, deputatul Lucian Bode si comisarul european Corina Cretu au convenit asupra organizarii unei dezbateri pe tema accelerarii implementarii proiectelor de transport cu finantare europeana.
"Îngrijorarile partenerilor europeni în legatura cu capacitatea României de a absorbi fondurile europene destinate dezvoltarii infrastructurii de transport sunt reale, iar obligatia noastra ca stat este sa demonstram ca avem institutii functionale, ca avem resursa umana bine pregatita si, mai presus de toate, ca avem vointa sa deblocam acest sector vital pentru cresterea competitivitatii tarii noastre si pentru relansarea regiunilor mai putin dezvoltate din punct de vedere economic", a declarat deputatul salajean PNL, Lucian Bode.
rn
Lucian Bode spune ca la centura Zalaului
se va lucra din 2020, in cel mai bun caz
rn
Lucian Bode spune ca a discutat la Bruxelles cu cei doi conjudeteni inclusiv despre stadiul proiectului soselei de centura a Zalaului, în ceea ce priveste posibilitatile de finantare ale celui de-al doilea tronson, pentru ca jumatatea construita sa nu ramana inutila la nesfarsit.
Potrivit ultimelor informatii obtinute de deputatul Lucian Bode, la data de 7 martie a fost dat ordinul pentru reactualizarea Studiului de fezabilitate, intocmire proiect tehnic si detalii de executie pentru varianta de ocolire a Municipiului Zalau, etapa 2, pe o lungime de 9 kilometri. Toate acestea vor fi gata in octombrie anul acesta si vor costa 3,39 de milioane de lei, fara TVA. Firmele care fac studiul de fezabilitate si proiectul sunt Search Corporation SRL si Best Consulting & Design SRL.
Bode ne explica care sunt etapele pana cand vom putea circula pe centura Zalaului.
"Dupa predarea documentatiei revizuite urmeaza procedura de achizitie lucrari. Daca valoarea lucrarilor este sub 70 de milioane de euro, evaluarea eligibilitatii la finantare prin POIM se decide în structurile nationale. Varianta Ocolitoare a municipiului Zalau este cuprinsa în MPGT (masterplanul pentru transport – n.r.), deci nu ar trebui sa întâmpine probleme de finantare (…) Estimez ca in anul 2019 se vor încheia procedurile de achizitie si in scenariul optimist, in care se respecta toate termenele asumate, vad posibila demararea lucrarilor de executie începând cu anul 2020", spune Lucian Bode.
rn
Pe 8 octombrie 2010 a fost inaugurat primul tronson al soselei de centura a Zalaului, care a ramas de atunci inutil. Construirea acestuia a costat peste 40 de milioane de lei. Cam noua kilometri are tronsonul construit, fara utilitate insa. Pentru al doilea tronson al centurii Zalaului a existat inca din anul 2007 un studiu de fezabilitate, care ofera detalii tehnice despre construire, inclusiv solutii ca soseaua sa poata trece pe langa poligonul din Aghires. Doar ca acest studiu de fezabilitate a expirat, motiv pentru care e nevoie acum de unul nou.