septembrie 24, 2023

Trei firme salajene, pregatite sa exporte alimente in UE

0

Parolist precum il stim, Mircea Martin, director inca al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, i-a convocat ieri, 11 martie a.c., pe reprezentantii presei locale pentru a le pune… pe tapet complexa activitate desfasurata in ultimul timp de institutia pe care o conduce. Cum in aceasta luna, misiunea echipei europene pentru verificarea in teritoriu a unor coordonate privind eradicarea pestei porcine se va desfasura si in judetul nostru (suine si mistreti) DSVSA Salaj s-a pregatit cum se poate mai bine. Numai ca inspectorii europeni vor incepe de jos in sus, adica de la badea Ion la directie si vor matura toate neajunsurile gasite in cale. Dl. Martin spera ca nu vor fi probleme.
Cu toate ca la nivel de judet s-a instalat o liniste epizootologica, aceasta este destramata de 12 focare de rabie. In lunile februarie si martie au fost identificate patru focare in fondurile de vanatoare Cehu Silvaniei, Horoatu Crasnei, Poarta Salajului si Soimus. In localitatile respective a fost impusa carantina de gradul III. In primele doua luni ale anului curent au fost depistate 37 de noi cazuri de cai anemopozitivi, astfel ca numarul cabalinelor cu anemie infectioasa la nivel de judet se ridica la 709 capete. Cum multe dintre cabaline erau batrane si au murit, proprietarii lor au fost despagubiti cu sume intre 10 si 35 milioane de lei vechi.
In aceste zile, in judetul Salaj se afla o echipa de inspectori din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru audit la trei societati comerciale din sfera alimentatiei. Astfel, SC Ovinex Ilisua a obtinut audit pentru procesarea laptelui si comert intercomunitar cu produse lactate, iar SC Rom Italia din Panic a obtinut audit pentru depozit frigorific si reambalare carne si a primit girul pentru comert intercomunitar. Ieri, 11 martie a.c., inspectorii ANSVSA s-au aflat la Fabrica de preparate si conserve din carne “Silvania” a SC Universal tot pentru audit. Dl Martin, vorbind elogios despre aceasta unitate, si-a exprimat convingerea ca ea va primi girul pentru comert intercomunitar.
Cum in afara de judetul Arges s-au mai identificat cazuri de botulism si in judetele Satu Mare si Bihor, inspectorii DSVSA Salaj au facut verificari de rutina in toate unitatile de procesare a produselor agroalimentare, in unele unitati de alimentatie publica, precum si la centrele de colectare a laptelui. Botulismul este un virus care apare si evolueaza in conserve de legume si fructe, insuficient sterilizate, in carnea sarata si afumata, si chiar si in sursele de apa statuta.
Gripa aviara incepe sa-si faca iar de cap prin batranul continent. O rata salbatica a fost identificata in Bavaria (Germania) cu un astfel de virus. S-a tras semnal de alarma pentru intreaga Europa. Poate marile concerne avicole nu au unde sa-si vanda marfa si gripa aviara le salveaza. Ce va fi, vom vedea!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut