Trecem la ora de vara

In noaptea de sambata spre duminica trecem la ora de vara. Ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce inseamna ca vom dormi mai putin cu o ora in noaptea de sambata, 29 martie, spre duminica, 30 martie.
Avantajul trecerii la ora de vara este ca vom fi mai binedispusi. Datorita expunerii prelungite la lumina naturala, nivelul de serotonina – „hormonul fericirii” – creste, favorizand starea de buna dispozitie. Dar pot fi si dezavantaje. Schimbarea orei ne poate bulversa bioritmul. Din acest motiv, trebuie sa fim atenti sa ne relaxam mai mult, pentru a da timp corpului sa se obisnuiasca cu modificarea orei. Nu este exclus sa mancam mai mult cateva zile dupa schimbarea orei, din pricina cresterii nivelului hormonului grelina (responsabil cu reglarea apetitului), din cauza pierderii unei ore de somn.stop_coloana
Un efect ciudat pe care-l are trecerea la ora de vara este faptul ca angajatii sunt predispusi sa navigheze mai mult pe Internet in scop de divertisment in timpul programului de serviciu. Potrivit unui studiu din 2012, publicat in Journal of Applied Psychology (Revista Psihologiei Aplicate – n.r.), incidenta acestui fenomen a crescut simtitor in prima zi de luni de la trecerea la ora de vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *