Tratamente în livezi în această perioadă

  BULETIN DE AVERTIZARE

Pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: PODOSPHAERA LEUCOTRICHA

( fainare ), VENTURIA PIRINA ( rapan )  si  daunatori: ANTHONOMUS POMORUM 

( Gargarita florilor de mar ) si ANTHONOMUS PYRI ( Gargarita mugurilor de par )

                                     

PODOSPHAERA LEUCOTRICHA ( fainarea marului ) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin miceliul de rezistenta in solzii mugurilor. Frunzele si lastarii sunt acoperiti cu o pulbere fainoasa de culoare alba-galbuie, formata din organele de inmultire ale ciupercii. Frunzele raman mici, alungite, aspre si cu marginile indoite spre partea superioara, nu cresc, se usuca si cad. Lastarii raman golasi sau cu un smoc de frunzulite in varf. Mugurele terminal este distrus. Lastarii nu mai cresc si se usuca.                                       VENTURIA PIRINA ( rapanul parului ) – simptomele sunt asemanatoare rapanului la mere. Scoarta ramurilor crapa. Ramurile intens atacate se usuca. La fructe, sub pete se formeaza zone de sclerenchim.

ANTHONOMUS POMORUM, ANTHONOMUS PIRI ( gargarita florilor de mar si par )

gargarita ierneaza ca adult in stratul superficial al solului, in jurul coletului sau sub scoarta exfoliata a pomilor. Primavara cand temperatura medie a aerului ajunge la 6ºC, apar adultii hibernanti care migreaza in coroana pomilor si se hranesc cu muguri. In perioada dezmuguririi, se constata pe mugurii de rod picaturi de seva de culoare galbuie-roscata, care indica locul intepaturilor produse de gargarite pentru hrana si ponta. In perioada infloritului, se constata boboci nedeschisi cu petale ruginii ( cuisoare ).

Se recomanda efectuarea tratamentelor fitosanitare la speciile de mar si par cu:

  1. THIOVIT JET  80 WG – 5,0 – 8,0 kg/ha + POLECI  ( DECA 2,5 EC – a  doua  denumire comerciala ) – 30 – 50 ml/hl apa ( 0,03 – 0,05% ) sau    
  2. FLOSUL 7,5 l/ha + BADGE WG ( COPRANTOL DUO – a doua denumire comerciala ) 2,5 kg/ha + POLECI ( DECA 2,5 EC – a doua denumire comerciala )

30 – 50 ml/hl apa ( 0,03 – 0,05% ) sau

 3. FLOSUL – 7,5 l/ha + AIRONE SC – 2,5 l/ha +  DECIS EXPERT 100EC – 75 ml/ha 

sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei.

Perioada optima de tratament: 17.03 –22.03.2023

Tratamentele vor incepe in livezile cu soiuri precoce, cand 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriti ( bracteele sunt distantate  si la varf se vede usor culoarea verde –argintiu )  si se vor incheia in urmatoarele 6 zile. Tratamentul se va repeta pe parcelele unde intervine o ploaie inainte ca pomii sa se zvante (in mai putin de ½ ora).

        Perioada efectuarii tratamentului se prelungeste cu numarul de zile nefavorabile efectuarii acestuia (ploi, temperaturi scazute, 1-5°C, lapovita, etc.)

Metode alternative de combatere: mecanice, fizice, biologice;

Metodele durabile: biologice, fizice, mecanice si alte metode nechimice trbuie preferate metodelor chimice, daca acestea asigura un control corespunzator al organismelor daunatoare.     

Alte recomandari:

Verificati, cu mare atentie, recomandarile cu privire la compatibilitatea produselor atunci cand intentionati sa aplicati amestecuri de produse de protectie a plantelor!

 Luati  masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator!

 Respectati cu strictete normele de lucru cu produsele de protectie a plantelor, normele de protectie si securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor in conformitate cu : Legea nr. 383/2013 a apiculturii, cu modificarile si completarile ulterioare si ordinul nr. 127/1991 al ACA din Romania, ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Administratie locala si 1786/TB/al Ministerului Transporturilor, precum si cu Protocolul de colaborare nr. 328423/2015, incheiat cu ROMAPIS ( privind implementarea legislatiei, in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse pentru protectia  plantelor ) ;

Respectati prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor. Respectati obligatiile ce va revin conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare.     

Conform prevederilor legale prevazute in : Reg. (CE) Nr. 1107/2009 ; H.G. nr 1559/2012; O.G. nr. 4/1995; O.G. nr. 41/2007; O.M. 352/2015 si SMR 10 – Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor, fermierii care prin activitatea lor depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor au obligatia de a tine evidenta la zi, dupa efectuarea fiecarui tratament fitosanitar sau erbicidat dupa modelul de mai jos:   

Nume  si prenume fermier/ societate comerciala……

Domiciliu fermier/sediul social al societatii…….

(Comuna, judetul)

Ferma (nume/numar,adresa)…….

Registru

de evidenta a tratamentelor  cu produse de protectie a plantelor

Data efectuarii tratamentu lui (ziua,luna, anul)Cultura si locul unde este situat terenulTimpul aplicarii (fenofaza culturii) Tratamentul efectuat  Numele, prenumele persoanei responsabile de efectuarea tratamentu- luiData inceperii recoltarii produsului agricolNr. si data documentului prin care s-a dat in consum populatiei
Agentul de daunare: boli/ daunatori/ buruieniDenumire ppp folositDoza omolo- gata/doza folositaSupra fata (ha)Cantitati utiliza te (kg.l)
           

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art.67, (1)

Fermierul numeroteaza paginile registrului. Pe ultima pagina se mentioneaza cate pagini contine registrul purtand semnatura (si stampila dupa caz) fermierului sau administratorului societatii. Inspectorii Oficiului Fitosanitar pot sanctiona fermierul, conform H.G. nr. 1230 din 12 decembrie 2012 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea prevederilor Reg ( CE ) nr. 1107/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor conform, art. 3, pct  1 (i) constitue contraventie urmatoarele fapte: i) nerespectarea de catre utilizatorii profesionisti a prevederilor art. 67 alin. (1) din  Reg. CE nr. 1107/2009 privind mentinerea evidentei pe o perioada de cel putin 3 ani a produselor de protectia plantelor pe care le utilizeaza si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 8.000 si 10.000 lei.

Respectati conditiile de depozitare, manipulare si utilizare a ppp in exploatatiile agricole, conform Ghidului de bune practici de utilizare si depozitare a ppp care poate fi accesat  la adresa http://www.madr.ro/normedeecoconditionalitate in domeniulfitosanitar.html)

Responsabil Prognoza si Avertizare,                                                          Intocmit,                 Stana Marius                                                                            Hosu Aurelia

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut