septembrie 21, 2023

Tratamente eficiente pentru dăunători la culturile de varză

0

Principalii dăunători ce apar în culturile de varză sunt:

Afide – Purici – Păduchi – de diferite culori adulții și larvele înțeapă organele plantelor și se hrănesc cu sucul celular. Din aceasta cauză frunzele se încrețesc, se usucă și cad.

Buha Verzei – omida se localizează pe partea inferioară a frunzelor pe care le rod. Larvele sapă orificii în frunze iar pe rănile provocate se instalează agenți fito-patogeni ce duc la putrezirea căpățânilor.

Fluturele Alb – larvele atacă în grup rozând frunzele și căpățâna devine ciuruită.

Pentru combaterea acestor dăunători recomandăm următoarele insecticide :

  • MAVRIK – 0,3 l /ha ( 5ml/10l apa).
  • CORAGEN – 100 – 175 ml/ha ( 1,5ml/10l apa).
  • MOSPILAN – 0,025% ( 3g/10l apa).
  • LASER – 0,6 l/ha ( 2ml/10l apa).
  • CLOSER – 200,0 ml/ha ( 2ml/10l apa).
  • BENEVIA – 0,4 -0,5 l/ha ( 7,5ml/10l apa).

Tratamentele se fac folosind aceste insecticide alternativ la interval de 7 – 10 zile între ele, în funcție de intensitatea atacului.

IMPORTANT : pentru cultura de varză ale cărei frunze sunt lucioase este necesar ca la fiecare soluție preparată să se adauge adjuvantul solvant – 3ml /10 litri de apă,  pentru o mai bună eficiență a tratamentului.

Un alt dăunător periculos care ne poate distruge varza este Limaxul sau melcul fară cochilie, pentru a cărui combatere recomandăm granule Melcocid –20 kg/ha , presărate pe lângă plante.

Pe lângă combaterea dăunătorilor, pentru creștere și dezvoltare la varză trebuie să îi asigurăm apă și hrană.

Recomandăm în fertigare utilizarea gamei :

– GELIASOL –5,0 kg/ha (2g/l apă).

Aveți grija de plantele dumneavoastră!

Sursa info: populare.ro

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut