septembrie 30, 2022

Traseism politic de precampanie in Sălaj

Traseismul politic este din nou în floare, în prioada dinaintea campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie.
Ultimul caz este cel al fostului vicepreşedinte PNL Surduc, Radu Marius SIlviu, care ticmai a migrat ieri la UNPR Sălaj pentru a putea candida la Surduc de primar. Radu Marius este consilier local la Surduc din partea PNL.
UNPR şi PNL au mai făcut “schimb de candidaţi” la Agrij şi Sîg, unde liberalii le-au furat progresiştilor candidaţii la primărie repsectiv pe Codrin Berar la Agrij şi pe Vedinaş Cornel la Sîg.
Cel mai spectaculos caz de traseism politic a fost însă cel al Anei Indreieş, fost viceprimar cu atribuţii de primar al oraşului Jibou, ales pe lista PSD, dar care a migrat la PNL ca să poată candida la Primăria Jibou din partea liberalilor. Odată cu migrarea Anei Indreieş a început criza politică de la Jibou. După aproape o lună de incertitudini, criza politică şi administrativă din oaşul de pe Someş şi-a găsit finalul, consilierul local Ioan Bujor (PSD) fiind numit de Consiliul Local Jibou viceprimar cu atribuţii de primar.

PNL a pierdut consilieri locali la Benesat şi la Crişeni
Consiliul Local din Benesat tocmai s-a scăpat la finele lui martie de doi consilieri PNL. Este vorba despre Popa Zamfir şi Cormoş Violin.
Popa Zamfir ar fi vrut să candideze pentru funcţia de primar din partea PNL, numai că locul era ocupat de actualul primar Romocea Sorin, penelist din tată-n fiu. Aşa că Popa Zamfir a trecut la PSD, unde social-democraţii l-au “plantat” drept candidatul lor pentru funcţia de primar. PNL i-a retras sprijinul politic, iar prefectul a dispus încetarea mandatului de consilier local.
Consilierul PNL Cormoş Violin ar fi vrut şi el un loc de frunte pe lista candidaţilor de consilieri la Benesat. Cum PNL nu i-a îndeplinit dorinţa, Violin a trecut în barca PSD, unde se pare că se află printre primii trei candidaţi pe lista de consilieri. Bineînţeles, şi Cormoş a rămas fără sprijin politic din partea PNL şi fără funcţia de consilier.
Titea Ioan Gheorghe, fost consilier din partea PNL în Consiliul Local din Crişeni, a fost destituit şi el din funcţie, tot prin ordin de prefect. Din surse aflăm că Titea ar fi fost dat afară din partid. Pentru ce motive, încă nu am reuşit să desluşim. Oricum, PNL i-a retras sprijinul politic, iar prefectul şi-a făcut datoria.

Meseşenii de Jos, copie după Jibou
Criza politică de la Jibou este copiată la Primăria Meseşenii de Jos, unde situaţia a fost identică cu cea din oraşul de pe Someş. stop_coloana
Prefectul Sălajului, Marin Niţu, l-a destituit în 30 martie pe consilierul local PSD Crişan Gligor, care avea şi atribuţii de viceprimar, după ce acesta a migrat de la PSD la PNL.
Ca şi în cazul Jiboului, şi la Meseşenii de Jos a fost un conflict intern între liberali, unde s-au format două tabere, cea care îl susţinea pe Crişan Gligor şi cea care îl susţinea pe fostul lider PNL Meseşeni.

De Ordonanţa 55 care a legalizat traseismul politic au profitat 30 de aleşi din judeţul Sălaj
Peste 30 de aleşi locali din Sălaj s-au înscris în alt partid pe baza OUG 55/2014, o ordonanţă a lui Liviu Dragnea controversată, contestată la Curtea Constituţională, dar care în cele din urmă a rămas valabilă.
Un număr de 16 consilieri locali şi patru primari sălăjeni s-au înscris în PSD Sălaj. La PNL Sălaj au trecut doi consilieri municipali, iar în PDL s-au încris 15 consilieri locali şi un consilier judeţean. Partidul înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu, PLR, a absorbit trei consilieri locali municipali.
La PSD Sălaj au trecut 16 consilieri locali de la PNL, PDL şi PPDD şi patru primari. Dintre primari, doi au debarcat din PP-DD, Ioan Eugen Lazăr – primarul comunei Buciumi – şi Florian Sur – primarul comunei Horoatu Crasnei -, iar doi erau primari ai Alianţei Creştin Liberale (PNL+PDL): de la PDL primarul comunei Lozna, Augustin Sabău, iar de la PNL primarul comunei Creaca, Eugen Terec.
Vechiul PNL Sălaj a câştigat doi consilieri locali în Zalău, Ioan Lupa şi Otto Haller, veniţi de la PP-DD, şi a pierdut 13 consilieri locali în judet.
Partidul lui Tăriceanu, PLR Sălaj, actualmente în ALDE, a atras trei consilieri locali din Consiliul Local Zalău – Rodica Mureşan, Raul Dragos (ambii de la PNL), Georgiana Crişan (de la PP-DD) şi un consilier judeţean, Dănut Marian Crişan, (tatăl consilierului local zălăuan Georgiana Crişan, fost PP-DD).
Florian Bonţe, primarul comunei Sîg, s-a lepădat de haina politică şi a devenit independent.
Urmare a legii migraţiei politice, PDL şi-a întărit forţele cu 15 consilieri locali şi un consilier judeţean, Marius Şandru, de la PP-DD.
Anul trecut, toţi consilierii şi primarii PDL au devenit primari PNL prin unificarea celor două partide, iar consilierii PLR şi PC sunt acum membri ALDE.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.