O familie medie, formata din trei persoane, are nevoie pentru a trai de minimum 1.200 de lei pe luna. Suma include strict cheltuielile cu hrana zilnica, plata utilitatilor, impozitelor si taxelor. Vacantele, hainele sau problemele de sanatate reprezinta un lux ce se plateste separat.
Potrivit unui calcul facut de Blocul National Sindical, in martie, o familie de trei persoane avea nevoie de 939 de lei ca sa isi asigure un trai la limita decentei, cu mai bine trei sute de lei in plus fata de salariul minim. Daca punem la socoteala ca din martie si pana acum preturile, in special cele de la alimente, au crescut in medie cu 20 de procente, rezulta ca aceeasi familie supravietuieste acum cu 1.200 de lei, adica dublul salariului minim pe economie. Este vorba, insa, despre o suma care ajunge doar pentru cateva produse de baza, pentru plata utilitatilor si achizitionarea unor marfuri de stricta necesitate.
Calculul are la baza un studiu potrivit caruia consumul lunar pentru o familie formata din trei persoane este de aproape 32 de kg de paine, aproximativ 23 de kilograme de legume, 10 de carne si preparate din carne si 18 kilograme de lactate. Pentru toate acestea, o familie plateste lunar peste 500 de lei. De asemenea, pentru utilitati, impozite si taxe o familie, mai scoate din buzunar, intr-o luna, alte 500 de lei. La aceste cheltuieli se mai adauga si produsele de stricta necesitate cum sunt articolele de igiena personala, detergenti, carti si rechizite scolare, pentru care se mai plateste lunar o suma de pana la 200 de lei.
In mod normal si firesc, toate aceste cheltuieli care asigura subzistenta ar trebui sa poata fi acoperite dintr-un salariu minim pe economie. Cam acesta este principiul dupa care se calculeaza, de fapt, acest salariu minim: asigurarea cosului minim. Guvernantii nostri au alcatuit, in consecinta, propriul lor cos minim, care sa se incadreze in salariul minim de 600 de lei, cat este in prezent. Astfel, potrivit autoritatilor, unui om ii sunt de-ajuns pentru a trai 7,78 mililitri de lapte batut sau iaurt, 8 grame telemea sau 35 grame de carne pe zi. Pentru a completa acest meniu specific celor mai drastice cure de slabire, autoritatile au mai stabilit ca masa zilnica a unui roman poate fi suplimentata cu 7,78 grame de paste fainoase, 9,34 grame de peste proaspat sau congelat, 33 grame de zahar si 33 mililitri de ulei, precum si 0,46 oua. Pentru ca dupa orice masa… copioasa se impune si un desert pe masura, Guvernul s-a ingrijit si de acest aspect. Astfel, cei care au intocmit cosul minim zilnic considera ca sunt suficiente 6,23 grame de citrice sau fructe meridionale, 34,28 grame de mere sau 7,78 grame de conserve din fructe. Ar fi extrem de interesant de vazut cum ar rezista o saptamana membrii Guvernului cu aceasta „dieta” recomandata chiar de ei.
TVA-ul la alimente, de patru ori mai mare decat in Spania
Platim atat de mult pe mancare si pentru ca Romania are cea mai mare taxa pe valoare adaugata, la produsele alimentare, din Uniunea Europeana, majoritatea statelor membre aplicand un TVA diferentiat pentru aceasta categorie de produse. Fata de 19 la suta, cat platim noi pe aceasta taxa la fiecare produs cumparat, italienii si spaniolii platesc doar 4 la suta, fracezii 5,5 la suta, iar germanii 7 la suta.
Ca la noi la nimeni
Dincolo de indiferenta guvernantilor in asigurarea nevoilor elementare ale populatiei, in aceasta situatie nefireasca, in care trebuie sa dam aproape un salariu minim pe economie doar pe mancare, am ajuns si datorita lacomiei comerciantilor. Suntem, probabil, singura sau macar printre putine tari din Uniunea Europeana unde, pe timp de criza, cand veniturile multor angajati si angajatori scad, preturile cresc galopant. Ce e si mai revoltator este ca aceeasi comercianti sau producatori care au scazut preturile in Germania sau Spania, si-au majorat preturile in Romania.