Totuși, cine conduce Ambulanța Sălaj? Instanța a decis numirea lui Bălănean, Balint spune că decizia judecătorilor nu are obiect

Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut lumină după 4 ani de procese, la finele lunii mai, în procesul intentat de fostul manager al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), Remus Bălănean, împotriva actualului manager, Narcisa Balint, și a Ministerului Sănătății.

Potrivit deciziei ÎCCJ, au fost respinse recursurile formulate de Ministerul Sănătății și de Narcisa Balint împotriva senținței Curții de Apel Cluj din 2018, care anula rezultatul concursului pentru postul de șef al Ambulanței, câștigat atunci de Narcisa Balint. În consecință, concursul respectiv se anulează, la fel ca și contractul de management deținut de Narcisa Balint în urma câștigării respectivului concurs.

Respinge excepţia nulităţii recursului declarat de recurentul-pârât Ministerul Sănătăţii. Respinge recursurile declarate de recurenta-pârâtă Balint Narcisa Lăcrămioara împotriva încheierii de şedinţă din 19 octombrie 2018 şi a sentinţei nr. 266 din 2 noiembrie 2018 pronunţate de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal şi de recurentul-pârât Ministerul Sănătăţii împotriva aceleiaşi sentinţe, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2022″, se arată pe portalul Înaltei Curți.

Astfel că, după 4 ani de lupte în instanţă, medicul Remus Bălănean a câştigat procesul împotriva Narcisei Balint managerul Serviciului Județean de Ambulanță Sălaj – şi împotriva Ministerului Sănătăţii. Soluţia pronunţată în şedinţă publică de la Înalta Curte de Casație și Justiție în 25 mai 2022 lasă fără șef Serviciul de Ambulanță, prin menținerea definitivă a deciziei judecătorilor clujeni pronunțată în noiembrie 2018.

Vă reamintim că în 2017, după ce Liviu Balint a plecat de la conducerea instituției în Parlament, manager interimar la conducerea SAJ Sălaj a fost numit medicul Remus Bălănean. La concursul organizat în primăvara anului 2018 pentru postul de manager al instituției s-au înscris medicul Remus Bălănean și Narcisa Balint, soția fostului manager al Serviciului de Ambulanță Sălaj. Concursul a fost câștigat atunci de Narcisa Balint.

Medicul Remus Bălănean a contestat imediat după concurs modul de desfășurare a acestuia, invocând faptul că Narcisa Balint nu îndeplinea condiţiile de vechime pentru admiterea candidaturii.

Procesul a ajuns la Curtea de Apel Cluj care, în noiembrie 2018, a dat câștig de cauză medicului Bălănean și a anulat concursul ce avusese loc în primăvara aceluiași an, dar și decizia de numire în funcția de manager a Narcisei Balint.

Decizia Curții de Apel Cluj, noiembrie 2018

“Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul B.R.A. în contradictoriu cu pârâţii M.S., B.N.L. şi M.S., astfel cum a fost modificată. Anulează parţial rezultatul contestaţiilor depuse ca urmare a studierii dosarelor de înscriere la concursul pentru ocuparea postului de manager general, persoană fizică, din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cât priveşte admiterea contestaţiei formulată de pârâta B.N.L. Anulează parţial rezultatul final la concurs, în ceea ce priveşte declararea ca admisă a pârâtei B.N.L. Dispune modificarea parţială a rezultatului final al concursului, în ceea ce priveşte ocuparea postului de manager general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sălaj, în sensul declarării ca admis a reclamantului B.R.A. Anulează Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 286/13.04.2018 privind numirea doamnei B.N.L. în funcţia de manager general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sălaj. Anulează contractul de management al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Sălaj nr.16/13.04.2018, încheiat între Ministerul Sănătăţii şi pârâta B.N.L. Respinge solicitarea de anulare a tuturor actelor care au stat la baza rezultatului final contestat. Ia act de renunţarea reclamantului la judecarea petitului de suspendare a executării actelor administrative contestate. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 2 noiembrie 2018”, a stabilit instanța clujeană în urmă cu aproape 4 ani.

Totuși, odată cu pronunțarea definitivă, la conducerea SAJ conform deciziei Curții de Apel Cluj ar fi trebuit să fie numit Remus Bălănean: ”Dispune modificarea parţială a rezultatului final al concursului, în ceea ce priveşte ocuparea postului de manager general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sălaj, în sensul declarării ca admis a reclamantului B.R.A. Anulează Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 286/13.04.2018 privind numirea doamnei B.N.L. în funcţia de manager general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sălaj”.

Pentru punerea corectă în aplicare a deciziei instanței clujene, Ministerul Sănătății va trebui să acorde medicului Remus Bălănean despăgubiri pentru modul în care a fost organizat concursul.

Narcisa Balint: „Nu comentez deciziile instanțelor”

Actualul manager al SAJ Sălaj, Narcisa Balint, a declarat pentru Graiul Sălajului că nu comentează deciziile instanțelor și că, atât contractul de management, cât și ordinul de numire – atacate în instanță, au rămas fără obiect de acum un an. Practic, domnia sa ocupă funcția de manager general ca interimar, numită anul trecut prin ordin de ministru, până la organizarea unui nou concurs.

„Nu comentez deciziile instanțelor. Ceea ce pot să vă spun este faptul că ordinul și contractul de management atacat au rămas fără obiect începând cu data de 14 Aprilie 2021, dată la care au expirat toate contractele și ordinele de numire ale managerilor generali ai serviciilor de ambulanță, la nivel național. Începând cu aceeași dată (14.04.2021), conducerea serviciilor de ambulanță județene este asigurată de manageri generali interimari numiți prin ordin de ministru. Sperăm ca în această vară sau… cel mai târziu în toamnă, să fie organizat concursul de ocupare a posturilor de manageri ai serviciilor de ambulanță județene”, a declarat Narcisa Balint pentru Graiul Sălajului.

Narcisa Balint a fost manager la Spitalul din Jibou și mai apoi director economic la DSVSA. În decembrie 2017, a fost numită contabil șef la Ambulanța Sălaj, poziție din care a putut candida la concursul de manager. Potrivit declarațiilor sale pentru Graiul Sălajului la debutul procesului, Narcisa Balint are o vechime de peste 9 ani în sistemul de sănătate publică, iar cerința pentru înscriere la concurs era de minim 5 ani, iar experiența sa ca economist era de peste 20 de ani.

1 thought on “Totuși, cine conduce Ambulanța Sălaj? Instanța a decis numirea lui Bălănean, Balint spune că decizia judecătorilor nu are obiect

  1. Analfabeti finctionali balintii astia. narcisa e bucuroasa ca starfeta la atletism a fost predata de la como la mirel mincinosu

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.