Angajatii din structurile Ministerului de Interne vor avea acelasi tip de uniforma, similara cu cea a politiei germane, de culoare albastra, singura diferenta fiind gradul de pe umar si insemnele de pe mana, a anuntat, miercuri, Dan Nica, precizand ca doreste ca aceasta sa fie purtata din 1 iunie.
Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a prezentat, miercuri, noile uniforme pentru Politia Nationala, Politia de Frontiera, Pompieri, Aparatul Central, Oficiul Roman de Imigrari si din structurile care elibereaza actele de identitate. Nica a precizat ca toate aceste structuri vor avea acelasi tip de uniforma, de culoare albastra, singura diferenta fiind gradul de pe umar si insemnele de pe mana stanga. Ministrul a mentionat ca fiecare angajat va suporta costul uniformei din banii alocati pentru echipamente, adica 2.000 de lei pe an. El a spus ca doreste ca aceste uniforme sa fie purtate de angajati incepand cu 1 iunie, fiind in proces de consultare cu Politia Nationala. Demnitarul a precizat ca este vorba si de economie, adica nu va mai fi nevoie ca uniforma sa fie schimbata atunci cand un angajat trece de la o structura la alta, adaugand ca nu a gasit in politie trei uniforme care sa aibe aceeasi nuanta. „Odata cu intrarea in spatiul Schengen va fi reorganizata frontiera de vest iar cateva mii de politisti de frontiera vor trece la Politia Nationala”, a mentionat Nica.
Ministrul a mai spus ca uniformele vor fi confectionate de fiecare unitate de politie in parte, locala sau judeteana, urmand sa fie organizata o licitatie publica. El a adaugat ca uniforma va fi confectionata din acelasi tip de material, astfel ca va exista si o reducere la cumpararea acestuia. Nica a precizat ca a dispus ca cei care isi desfasoara activitatea in strada, cum este cazul politistilor de la rutiera, sa aiba uniforme care sa-i protejeze, confectionate din material bun, rezistent la frig, vant si ploaie. Ministrul de Interne a subliniat faptul ca nu vor exista decat doua tipuri de uniforme, cea a Politiei Locale si cea a Politiei Nationale.
Referindu-se la culoarea uniformei pe care o va avea Politia Nationala, Nica a mentionat ca aceasta este alegerea lui.
Ministrul Dan Nica declara, duminica, la finalul sedintei de Guvern in care a fost aprobat proiectul de lege privind infiintarea Politiei Locale, ca vor exista doua politii, cea locala si cea nationala.