Tot mai multi constructori intra in insolventa

Aproape 14.500 de firme din Romania au intrat in insolventa anul trecut, cu 75% mai multe decat in anul precedent, cand 8.300 de societati au ajuns in situatia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-si plati datoriile, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului.
In timp ce pe primele pozitii ale topului se situeaza Bucurestiul, cu 1.721 de fime in insolventa, Timis (983) si Vrancea (650), judetul nostru se regaseste la coada clasamentului, cu 160 de companii intrate sub incidenta Legii nr. 85/2006. Totusi, situatia nu este imbucuratoare, in conditiile in care, in 2008, numarul firmelor salajene care nu au mai avut bani pentru a-si plati datoriile a inregistrat o crestere de 43% in raport cu anul precedent, ne-au declarat reprezentanti ai Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul (ORCT) Salaj.
La nivel national, ca de altfel si in judetul nostru, cele mai multe companii intrate in insolventa aveau activitati in domeniul comertului, al repararii autovehiculelor si bunurilor de uz gospodaresc, urmate de cele din sectorul produselor industriei prelucratoare si de firmele de constructii. Daca in 2007, sapte firme de constructii din Salaj au intrat in incapacitate de plata, anul trecut numarul acestora a crescut de aproape patru ori, conform informatiilor furnizate de Registrul Comertului. In crestere este si numarul “victimelor” ce activeaza in sectorul hotelier si al restaurantelor (+200%), industria prelucratoare (+45%), tranzactii imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (+37,5%), agricultura, vanatoare, silvicultura (+33,3%).
Evaluatorii financiari sunt de parere ca, pe fondul crizei, numarul societatilor care nu-si vor mai putea plati datoriile va creste puternic in 2009. “2009 va fi un an negru. Sunt foate multe societati viabile care, din cauza crizei de creditare, vor intra in incetare de plata”, sustine Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare. Potrivit spuselor sale, pe langa necesitatea unor masuri de protectie, companiile ar trebui sa se gandeasca mai mult la reorganizare si mai putin la procedura de faliment.
11.774 de societati erau active din punct de vedere juridic in judetul Salaj, la finele anului trecut. Dintre acestea 1.499 fusesera inregistrate la ORCT Salaj in 2007, iar 1.646, respectiv cu circa 10% mai multe, in 2008. Sunt considerate active din punct de vedere juridic sediile principale ale firmelor care nu se afla in nici una din starile ce pot duce la pierderea personalitatii juridice (insolventa, faliment, dizolvare, lichidare, radiere etc.)