Topul universităților din România

Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca se află pe primul loc în topul universităților din România, realizat de Ministerul Educației. În clasament predomină universități comprehensive, tehnice și de medicină, marea majoritate de stat. 

În România funcționează în momentul de față 89 de instituții de învățământ superior, publice și private, din care 52 de instituții de învățământ superior de stat acreditate (45 civile și 7 militare) și 37 instituții de învățământ superior private (34 acreditate și 3 autorizate provizoriu).

Ministerul Educației a publicat miercuri, 8 mai, Raportul anual privind metarankingul național aferent anului 2023. Acesta este un mecanism de evaluare și ierarhizare a universităților din România, bazat pe analiza unor clasamente universitare internaționale recunoscute la nivel global de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG).

Topul primelor zece universități din România în anul 2023 este similar cu cel din 2022, cu mențiunea că, în anul 2023, 14 universități sunt clasificate deasupra mediei naționale, față de 12 în ediția anterioară.

Topul primelor zece universități din România, în anul 2023, este reprezentat de Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca -1, Universitatea din Bucureşti – 2, Universitatea Politehnică din București – 3, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București – 4, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca – 5, Universitatea “Transilvania” din Brașov – 6, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 7, Universitatea de Vest din Timișoara – 8, Academia de Studii Economice din București – 9, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 10.

Metarankingul reprezintă un instrument de analiză precis și imparțial, care promovează alocarea echitabilă a finanțării cercetării universitare pe baza performanței dovedite și identificarea nevoilor pentru atingerea și susținerea excelenței în educație și cercetare, explică reprezentanții Ministerului Educației.

Obiectivele specifice ale metarankingului vizează:​ identificarea instituțiilor de învățământ superior performante din punct de vedere al activității științifice și al contribuției lor la comunitatea academică internațională, reflectată prin prezența în cele mai importante clasamente internaționale ale universităților europene și occidentale; ierarhizarea instituțiilor de învățământ superior din România pe baza punctajului obținut în urma aplicării metodologiei standardizate aferente exercițiului național de metaranking; să ofere un instrument de analiză adecvat pentru managementul academic național, un instrument cât mai obiectiv și transparent care poate fi folosit pentru a obține o viziune mai clară și mai cuprinzătoare asupra impactului universităților românești în cadrul comunității academice internaționale, proiecția strategiei educaționale și de cercetare în cadrul universităților din țară, luarea unor decizii mai informate și mai eficiente în ceea ce privește finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *