decembrie 7, 2022

Toate padurile, de stat sau private, vor fi pazite de Garzile Forestiere

Ministerul Apelor si Padurilor a anuntat ca a început de vineri demersurile pentru preluarea în paza a tuturor suprafetelor de padure din România nepazite la acest moment, indiferent de forma acestora de proprietate. 

”S-a dovedit ca aceste suprafete, fiind nepazite, sunt tintele preferate ale hotilor si surse predilecte pentru taierile ilegale. Ca parlamentar, anul acesta am modificat Codul Silvic si am introdus noi prevederi importante, printre care si aceasta. Odata cu intrarea în vigoare a legii, ca ministru, am sansa sa o pun în aplicare. si va garantez ca vom mobiliza toate resursele din teritoriu, astfel încât niciun metru patrat de padure din România sa nu mai ramâna nepazit”, spune Doina Pana, ministrul Apelor si Padurilor.
Masura este prevazuta în noul Cod Silvic, Legea 175/2017, care a intrat în vigoare vineri. Suprafata totala de padure care va beneficia de paza este de aproape o jumatate de milion de hectare.
Motivele pentru care suprafete uriase de paduri au ramas pâna acum nepazite sunt multiple, spune ministrul. printre altele este vorba de litigii sau necunoasterea proprietarului, iar atunci ocolul silvic nu a avut cu cine sa încheie contractul de servicii. Pentru suprafetele mici detinute de proprietari, care nu genereaza profit, acestia nu si-au permis plata serviciilor de paza. Pentru padurile cu o suprafata mai mica de 30 de hectare, costurile pentru paza sunt suportate de la bugetul de stat si vor fi platite direct ocolului silvic care presteaza serviciile. Aceasta prevedere se regasea si în vechea forma a Codului Silvic, însa era aplicabila doar pentru padurile cu proprietar cunoscut. Noua forma a Codului permite asigurarea serviciilor de paza si pentru padurile cu proprietar necunoscut sau pentru care nu s-a stabilit înca succesiunea, explica ministrul Doina Pana.
Aatile arata ca devine obligatorie preluarea în paza si a suprafetelor mai mari de 30 de hectare care nu au contracte de servicii silvice încheiate. Aceste suprafete vor fi preluate în paza automat de catre ocoalele silvice, iar contravaloarea serviciilor va fi facturata catre proprietar sau catre succesorul în drepturi.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *