octombrie 5, 2022

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate

Proprietarii ai caror porci sunt identificati (crotaliati) si înregistrati in Sistemul National de Înregistrare si Identificare a Animalelor, vor fi despagubiti de catre stat, la pretul de piata al animalelor

rn

Având în vedere evolutia agresiva a pestei porcine africane în România, în conditiile în care gradul de contagiozitate este extrem de ridicat pentru efectivele de suine, atât din exploatatiile non profesionale, cât si din exploatatiile comerciale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) atrage atentia asupra urmatoarelor aspecte:
– primele semne ale pestei porcine africane (PPA) pot fi cu greu observate;
– simptomele pestei porcine africane (PPA) apar mai ales în formele preacute sau acute.

rn

Fermierii pot observa cu usurinta o serie de manifestari care indica îmbolnavirea porcilor cu pesta porcina africana (PPA) astfel:
– un deces inexplicabil în efectivul de porci, este semn clar ca trebuie sa va alarmati, sa raportati situatia atât medicului veterinar, cât si autoritatilor sanitar-veterinare;
– febra ridicata, de circa 40-42 de grade Celsius, este un alt posibil semn al îmbolnavirii porcilor cu PPA ;
– porcii bolnavi cu PPA prezinta înrosiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisa. Acest simptom apare mai ales în vârful urechilor, la coada, pe piept si/ sau în zona abdomenului;
– pierderea poftei de mâncare, a animalului, este un alt semn care trebuie sa va îngrijoreze;
– porcii cu PPA îsi pierd energia, devin apatici si înainte de deces cu 24-48 de ore îsi pierd coordonarea motrica;
– scroafele bolnave de PPA avorteaza. Boala afecteaza în mod egal masculii si femelele, iar îmbolnavirea nu este influentata de vârsta.
– porcii cu PPA pot prezenta stari de voma, diaree (uneori cu sânge) si scurgeri la ochi.

rn

Obligatiile care revin crescatorilor de porcine sunt:
– sa creasca porcii în spatii împrejmuite, în adaposturi închise, cu respectarea conditiilor de igiena, microclimat si bunastare;
– sa elimine posibilitatea de a veni în contact cu porci straini de curtea acestora, cu porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici;
– sa nu intre în adaposturile unde sunt crescuti porcii, cu încaltamintea si hainele purtate pe strada, pe domeniul public; Este recomandata chiar dezinfectia la intrarea în adapost, prin punerea unei tavite cu paie îmbibate în solutii dezinfectante;
– sa nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica împuternicit;
– sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii;
– sa nu hraneasca animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita în familie;
– daca exista vânatori în familie, care aduc carne de mistret, sub nicio forma sa nu dea porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau a resturilor de carne;
– sa nu scoata scroafele sau vierii din exploatatie în scopul montei cu animale din alta exploatatie;
– nu foloseasca în hrana animalelor iarba culeasa de pe câmp, pentru ca ea ar fi putut sa vina în contact cu porci mistreti bolnavi;
– sa respecte legislatia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autoritatilor locale.

rn

Pentru orice suspiciune de boala trebuie anuntat imediat medicul veterinar de libera practica concesionar sau autoritatile Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).

rn

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii ai caror porci sunt identificati (crotaliati) si înregistrati in Sistemul National de Înregistrare si Identificare a Animalelor, vor fi despagubiti de catre stat, la pretul de piata al animalelor.

rn

Fermierii sunt somati sa ia alte masuri extreme

rn

Potrivit ordinului Ministrului Agriculturii, agricultorii din zonele afectate sunt fortati sa-si arda culturile agricole

rn

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis un ordin în teritoriu, la toate directiile agricole din tara, prin care anunta masuri extreme. Agricultorii din zonele afectate de pesta porcina africana sunt fortati sa-si arda culturile agricole, deci si în Salaj. Masura ar trebui sa opreasca extinderea virusului PPA.
„Pentru prevenirea raspândirii virusului Pestei Porcine Africane, Ministrul Agriculturiisi Dezvoltarii Rurale a emis ordinul 1295/ 03.08.2018 privind masurile de actiune pentru combaterea Pestei Porcine Africane. Având în vedere difuzarea virusului, a riscului major generat de posibilitatea raspândirii bolii pe întreg teritoriul României, a posibilitatii producerii unor pagube majore economiei nationale si implicatiile asupra securitatii alimentare, începând cu data de 3.08 2018 se vor lua urmatoarele masuri conform Ordinului de mai sus:
În zonele afectate de pesta porcina africana, focarele care au fost declarate ca urmare a depistarii bolii la mistreti, se interzice dislocarea plantelor, consumate partial sau neconsumate. Plantele vor fi neutralizate la fata locului de catre fiecare proprietar / utilizator de teren agricol.

rn

Toate suprafetele agricole din zonele cu pesta porcina africana , în focarele care au fost declarate ca urmare a depistarii bolii la mistreti vor fi verificate, înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreti vor fi izolate prin benzi arate si se va realiza neutralizarea plantelor la fata locului, de catre proprietarul/ utilizatorul terenului agricol. Este interzisa recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistarii bolii la mistreti. În aceste zone proprietarii / utilizatorii de teren agricol vor izola plantele, le vor distruge, dupa care vor dezinfecta zona. Toti proprietarii/ utilizatorii de teren agricol vor avea în dotare dispozitive pentru împrastierea substantelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus.
Este obligatoriu dezinfectarea masinilor agricole, combinelor, tractoarelor, echipamentelor, la iesirile din suprafetele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat. Deplasarea utilajelor se realizeaza doar dupa ce s-a efectuat dezinfectarea.
Dezinfectarea utilajelor se realizeaza de catre proprietarul/ utilizatorul de teren agricol. Nerespectarea prevederilor ordinului de catre proprietarii/ utilizatorii de terenuri agricole atrage raspunderea acestora si se sanctioneaza potrivit prevederilor legale în vigoare

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.