februarie 9, 2023

Toata Europa o sustine pe Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European

Vara trecuta, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi a fost fortata sa plece din functie. Acum este candidatul principal pentru postul de Procuror General al UE. Guvernul român face tot posibilul sa impiedice desemnarea ei.

rn

in Guvernul României s-a raspândit teama. Politicienii sunt ingroziti de amenintatoarea revenire a unei "razbunatoare". Laura Codruta Kovesi, sefa Autoritatii Anti-Coruptie din România (DNA), care a fost demisa in iulie, este cel mai promitator candidat pentru noul post de Procuror General al UE. Lista scurta mai cuprinde si un candidar francez si un altul german . Daca va câstiga concursul ar putea continua de acolo de unde a fost oprita in iulie anul trecut: urmarirea penala a cazurilor mari de coruptie, spalarea banilor si deturnarea subventiilor UE – nu numai in România, tara sa de origine, ci in intreaga Uniune Europeana.
Ca sefa a DNA, Kovesi a inceput anchete impotriva celui mai puternic politician din tara. Ea il suspecteaza pe Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor si liderul social-democratilor, de deturnarea unei sume de 21 de milioane de euro, suma alocata proiectelor rutiere. Kovesi ar putea conduce investigarea cazului si de la Bruxelles – cu atât mai mult cu cât nu ar mai putea fi deranjata cu represalii si amenintari.

rn

Campanie impotriva lui Kovesi

rn

Contra redeschiderii anchetelor penale conduse de Kovesi lupta in prima linie ministrul român al justitiei, Tudorel Toader, responsabil de demiterea lui Kovesi anul trecut. Toader a declarat ca ii va informa pe omologii sai din UE cu privire la modul abuziv in care Kovesi si-a condus activitatea pentru a obtine influenta politica. Guvernul o numeste pe Kovesi reprezentanta "statului paralel", care, precum Securitatea sub Ceausescu, hartuieste si santajeaza cetatenii. Pentru a o impiedica pe Kovesi, urmeaza a fi reluata inclusiv o ancheta inchisa privind un posibil plagiat: ea si-ar fi copiat lucrarea de doctorat, crede Ministrul Justitiei.
in numirea Procurorului General al UE se pronunta Parlamentul European si Consiliul Justitie si Afaceri Interne format din ministrii justitiei si ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE.
Este foarte posibil ca, in mod paradoxal, aceasta campanie româneasca impotriva lui Kovesi sa ajute candidaturii ei, deoarece teama oficialilor români pare un indicator al eficientei lui Kovesi. Cel putin in Parlamentul European, nominalizarea ei ar trebui sa treaca fara probleme.

rn

in mandatul sau de cinci ani la DNA, Kovesi a adus in fata instantei de judecata ministri, primari, parlamentari si oameni de afaceri, câtiva ajungând chiar si in inchisoare. Prin aceste actiuni si-a creat dusmani puternici in rândurile guvernului (asa numit) social-democrat. De la victoria electorala la sfârsitul anului 2016, Guvernul a depus eforturi serioase pentru a submina separarea puterilor in stat si pentru a aduce sistemului judiciar sub control politic. Un rol esential il joaca in acest sens o reforma judiciara, menita a ingreuna urmarirea penala a infractiunilor de coruptie.

rn

Baschetbalista si jurista

rn

Concedierea fortata a procuroarei a provocat reactii inclusiv la Bruxelles. in raportul sau privind situatia statului de drept in România, Comisia Europeana si-a schimbat tonul in noiembrie 2018. Raportul a aratat ca separarea puterilor este in pericol si ca eliberarea din functie a lui Kovesi este o consecinta directa a unei periculoase concentrari a puterii in mâinile Ministrului Justitiei. Anterior, sute de mii de cetateni demonstrasera in Bucuresti impotriva eroziunii statului de drept.

rn

Laura Codruta Kovesi s-a nascut in 1973 in Transilvania intr-o familie de juristi. Numele de familie de rezonanta maghiara vine de la sotul ei, de care este astazi divortata. Fosta jucatoare de baschet, cu o inaltime de 1 metru 85, Kovesi a inceput dupa incheierea studiilor o cariera promitatoare ca procuroare. in 2013 a fost numita sefa Directiei Nationale Anti-Coruptie de catre premierul Victor Ponta. Doi ani mai târziu, Ponta a trebuit sa demisioneze din functia de presedinte al Partidului Social-Democrat din cauza unei anchete pornite de Kovesi impotriva lui.

rn

Sustinere din partea celui mai mare partid european

rn

Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, o sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef al Parchetului European, a declarat, la Strasbourg, Esteban Gonzalez Pons, vicepresedintele grupului PPE.

rn

Laura Codruta Kovesi concureaza pentru Parchetul European cu alti doi procurori din Germania si Franta. Câstigatorul va fi ales prin codecizia: Parlamentului European si COREPER, institutie a Consiliului UE. Zilele viitoare, toti cei trei candidati vor fi audiati in Comisia LIBE din Parlamentul European, apoi va urma votul final, in plen, la mijlocul lunii martie. Votul va fi secret, asadar românii care vor sa o taxeze pe Kovesi la Bruxelles vor ramâne anonimi. Procedura se muta apoi in COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lânga institutiile europene. Ambasadorul României e Luminita Odobescu, care va vota in functie de mandatul oferit de Guvern.

rn

Franta si Germania posibil sa o sustina pe Kovesi

rn

Franta si Germania ar putea ajunge la un compromis pentru a o sustine pe fost sefa a DNA Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european, desi au propriii candidati pentru conducerea Parchetului european, a declarat recent la Bucuresti, presedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum. Oficialul german a spus ca a avut o intâlnire cu ministrul Justi?iei, Tudorel Toader, si, raspunzând unei intrebari din partea jurnalistilor, a precizat ca i-a cerut acestuia sa o sustina pe Kovesi pentru functia de
procuror-sef european.

rn

Ambasada SUA si ministrul justitiei din Austria o sustin pe Kovesi pentru functia de procuror-sef al UE.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut