Unele dintre cele mai sarace judete din tara, evident si cele mai vitregite de investitii, printre care si Salajul, au o importanta resursa nevalorificata – tinerii. 

rn

Un clasament publicat la sfarsitul anului trecut de Ziarul Financiar pe baza datelor de la Institutul National de Statistica (INS) arata ca in judetele Suceava, Iasi, Vaslui, Ilfov, Bistrita Nasaud, Botosani, Bacau, Satu Mare sau Salaj sunt printre judetele în care mai bine de 40 la suta din populatie este mai tânara de 35 de ani.
Daca Iasi sau Ilfov au intrat în liga mare a businessului local, pentru judetele aflate la coada clasamentului economic, asa cum este cazul Vasluiului, Botosaniului sau Salajului, tinerii sunt o resursa nevalorificata. Sunt de altfel judete cu rata mare de emigrare in randul tinerilor, care, in lipsa investitiilor si a locurilor de munca, aleg sa plece sa munceasca in strainatate.
Pe de alta parte, judete precum Teleorman sau Buzau sunt amenintate de îmbatrânirea populatiei, acestea fiind zonele în care sunt înregistrate cei mai multi pensionari raportat la numarul totalul al populatiei.

rn

Salajul merge pe calea imbatranirii demografice;
creste rata mortalitatii si scade numarul de nasteri

rn

Prefectura Salaj tocmai a gazduit in 12 martie sedinta lunara a Comisiei de Dialog Social in care directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, a facut o informare privind starea de sanatate a populatiei judetului Salaj. Analizând datele statistice judetene din perioada 2012 – 2018, DSP a constatat o scaderea populatiei cu circa 2 la suta si un fenomen de "îmbatrânire demografica", respectiv o crestere a ponderii populatiei cu vârsta înaintata, în conditiile unui spor natural negativ.
Cele mai recente date ale Directiei Judetene de Statistica (DJS) Salaj confirma tendinta de imbatranire accelerata a populatiei Salajului.
In anul 2018, în Salaj s?au nascut 2.417 copii, în scadere cu 6,7 la suta fata de anul precedent. Rata natalitatii a fost de 9,9 la mie în anul 2018, fata de 10,5 la mie în anul precedent.
Numarul decedatilor înregistrati în 2018 a fost de 3.105, în crestere cu 1,8 la suta fata de anul precedent. Rata mortalitatii generale în anul 2018 a fost de 12,7 la mie, fata de 12,4 la mie în anul precedent.
Sporul natural înregistrat in anul 2018 a fost de minus 688 de persoane, fata de minus 458 persoane în anul precedent.