Producatorii opineaza ca scumpirile vor favoriza contrabanda
Fumatorii vor plati mai mult pentru viciile lor, ca urmare a cresterii accizei la tutun cu sapte euro, de la 57 de euro/mia de tigarete, la 64 de euro/mia de tigarete. Aceasta majorare se va traduce intr-o scumpire cu 40 de bani a pachetelor de tigari, sustin reprezentantii principalilor producatori din Romania.
Guvernul a decis, in luna martie, printr-o ordonanta de urgenta, majorarea accizei totale la tutun cu 14 euro in acest an, respectiv o suplimentare cu 7 euro din prima zi a lunii aprilie si o alta, de aceeasi valoare, de la 1 septembrie.
Potrivit noului calendar aprobat de Executiv, acciza totala la tigarete va continua sa creasca. Pentru anul viitor, cresterea prevazuta este de 10 euro/1.000 de tigarete, masura care, opineaza, producatorii, va determina o scumpire medie de 1 leu/pachet.
Acestia sunt de parere ca se va accelera contrabanda, in conditiile in care producatorii au semnalat o scadere a vanzarilor pe segmentele mai ieftine. Daca anul trecut, contrabanda era de 13-14 la suta, in prezent aceasta depaseste 20 la suta, producatorii estimand noi cresteri.