noiembrie 29, 2022

Tichete de gradinita: Cuantumul acestora a fost dublat. Cine va primi 100 lei lunar

Proiectul de lege care vizeaza cresterea cuantumului tichetelor de gradinita de la 50 la 100 de lei a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru munca din Camera Deputatilor.
Proiectul, initiat de catre 53 de parlamentari PSD, PNL, USR, UDMR, ALDE, minoritati si neafiliati, modifica Legea nr. 248 din 28 octombrie 2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
"Este vorba de o initiativa care introduce trei noutati fata de forma in vigoare a legii. Pe de o parte, este vorba de cresterea cuantumului acestor tichete de gradinita de la 50 la 100 de lei. Pe de alta parte, este vorba de cresterea pragului de eligibilitate a acestui beneficiu social de la 284 la 580 de lei. In al treilea rand, este vorba de o unificare a acestui beneficiu cu ajutorul pentru sprijinirea familiei, pentru o debirocratizare, in asa fel incat sa nu mai fie nevoie sa depuna un dosar separat, ci doar sa se aduca o adeverinta de la gradinita, pentru ca aceste beneficii sunt conditionate de prezenta copiilor la gradinita", a precizat deputatul Florin Manole (PSD), initiator, in cadrul dezbaterilor din comisie.
El a mentionat ca autoritatea publica locala si conducerea gradinitelor vor avea obligatia sa promoveze prevederile actului normativ, mentionand ca in prezent "mai putin de jumatate dintre potentialii beneficiari" beneficiaza de avantajele oferite de lege, din cauza lipsei de informare.
Proiectul vizeaza cresterea pragului de venit pentru copii eligibili (acum 284 lei lei/membru de familie/luna) si simplificarea metodologiei de solicitare a stimulentului pentru copiii de varsta prescolara din familii defavorizate. Totodata, valoarea lunara minima a stimulentului educational, raportata la indicatorul social de referinta, ar urma sa fie de 0,2 ISR, pentru fiecare copil inscris la gradinita, beneficiar al stimulentului educational.
Stimulentul se acorda numai pentru copiii inscrisi intr-o unitate de invatamant prescolar.
Proiectul a fost adoptat de catre Senat si urmeaza sa fie supus dezbaterii in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *