Elevii de clasa a a VIII-a au avut de rezolvat marti la examenul de evaluare nationala la Limba si literatura romana cerinte din poezia „Seara pe Ape” a poetului Ion Pillat, dar si din textul „In vacanta cu aparatul foto” de Alin Totorean.
Elevii au avut de analizat sintactic si morfologic din versurile lui Ion Pillat si de redactat o compunere de 8-10 randuri in care sa se explice semnificatia titlului „Seara pe ape”.
La cel de-al doilea punct, candidatilor li s-a dat un text la prima vedere a lui Alin Totorean – „In vacanta cu aparatul foto”, avand de interpretat si argumentat in 10-15 randuri opinia despre utilizarea aparatului foto ca mijloc de „surprindere” a peisajelor.
Un numar de 206.117 elevi de clasa a VIII-a (totalul de inscrisi la inceputul anului scolar 2009-2010) au fost asteptati, marti, in 5.955 de unitati scolare sa sustina prima proba din cadrul evaluarii nationale – proba scrisa la Limba si literatura romana.
Proba de Limba si literatura romana va fi urmata, joi, 6 mai, de proba scrisa la limba si literatura materna, iar in data de 12 mai, de proba scrisa la matematica.
Evaluarea nationala se desfasoara, anual, intr-o singura sesiune, cu doua perioade, iar cei care din diferite motive absenteaza pot fi evaluati intr-o sesiune ulterioara. AGERPRES