ianuarie 29, 2023

Testele rapide pentru coronavirus, recunoscute peste tot în UE

În ajunul summitului european dedicat coordonării luptei împotriva pandemiei de coronavirus, statele membre UE au convenit miercuri, 20 ianuarie, recunoașterea reciprocă a testelor antigen pe întreg teritoriul Uniunii Europene. A fost lansată o procedură scrisă pentru confirmarea acordului înainte de începerea summitului.

Testele antigen sunt cele mai rapide, bazate pe detecția de antigen și pun în evidență prezența unor proteine din componenta virusului SarsCov2, denumite și antigene virale. Aceste teste nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în decurs de 10 până la 30 de minute. De asemenea, testele antigen sunt mai puțin eficiente decât testele PCR.

Încă din noiembrie 2020, Comisia Europeană pledează pentru utilizarea testelor antigene rapide, pe lângă testele PCR, pentru limitarea răspândirii virusului și pentru reducerea măsurilor de izolare sau carantină. Testele rapide antigen reprezintă o soluție pentru călătorii care se întorc dintr-o țară din cadrul UE, dar și pentru cei care călătoresc în afara Europei.

Recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru infecția cu SarsCov2, efectuate de organizații sanitare certificate, este esențială pentru a facilita mișcarea transfrontalieră, urmărirea și tratamentul contactelor. Astfel că între statele membre va avea loc partajarea unui set standardizat de date, printr-o platformă digitală, dezvoltarea unei liste comune de teste rapide antigen și prioritizarea situațiilor pentru utilizarea unor astfel de teste (contactele cazurilor confirmate, grupurile de focare).

Comisia Europeană recomandă utilizarea acestor teste (în situații specifice) pentru a se identifica imediat cazurile infectate sau pentru a se monitoriza persoanele cu risc ridicat, de exemplu personalul medical sau angajații din casele de bătrâni. Recomandarea subliniază de asemenea faptul că testele rapide făcute acasă nu sunt luate în calcul – ele trebuie făcute în laboratoare sau în unități sanitare.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut