Tenaris Silcotub are o cifra de afaceri mai mica cu 13 la suta fața de anul trecut

 Analiștii economici de la cea mai importanta publicație economica din România, Ziarul Financiar, spun ca Tenaris Silcotub Zalau are o cifra de afaceri în scadere cu 13 la suta din cauza prețului scazut al țiteiului și din cauza reducerii investițiilor din industria petroliera. 

“Combinatul Tenaris Silcotub, controlat de grupul italian Tenaris, este cea mai mare companie din județul Salaj și genereaza peste 30 la suta din cifra de afaceri totala din acest județ. Producatorul de țevi de oțel Tenaris Silcotub din Zalau a avut în primele șase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 896 mil. lei (203,6 mil. euro), în scadere cu 13 la suta comparativ cu intervalul similar al anului trecut, respectiv 1,01 mld. lei. Rezultatele companiei au fost influențate de contextul mondial al pieței de petrol și gaze, principala piața pentru produsele Tenaris. De altfel, vânzarile întregului grup au fost avariate de evenimentele din industria petroliera, cifra de afaceri fiind în regres cu peste 21 la suta la șase luni, la 4,12 mld. dolari, în timp ce profitul a fost la șase luni de 2,6 ori mai mic fața de perioada similara din 2014, ajungând la 326,2 mil. dolari. Cotația actuala a barilului de petrol, de circa 45 dolari, nu stimuleaza companiile sa investeasca în proiecte de explorare și exploatare on-shore și off-shore”, susțin analiștii Ziarului Financiar.

Tenaris este principalul angajator din Salaj

Publicația cu profil economic Wall-Street a publicat recent o harta interactiva cu brandurile care susțin economia județelor României. În dreptul județului Salaj apare reprezentata firma producatoare de țevi Tenaris Silcotub. Economiștii de la Wall-Street spun ca Tenaris Silcotub este cel mai important producator român de țevi din oțel fara sudura, cu o producție anuala de 180.000 de tone de țevi.
La Tenaris lucreaza și cei mai mulți salajeni din mediul privat. Dintr-un total de 45.404 de angajați, câți sunt în Salaj, 4.726 lucreaza la companiile straine active în județ, conform unei analize Econtext. Cei mai mari angajatori straini din Salaj sunt Tenaris Sicoltub, cu 1.500 de angajați, Michelin, cu 1.200 de angajați, și Hanna Instruments din Nușfalau, cu 800 de angajați. Calculul arata ca 10,4 la suta dintre angajații din Salaj lucreaza la firmele cu capital strain.
Din istoria întreprinderii amintim ca Tenaris Silcotub a venit în Zalau, unde era deja cladita o industrie de prelucrare a țevilor ramasa moștenire din epoca Ceușescu prin Inteprinderea de Țevi Zalau. În anul 1991, Silcotub S.A. ia naștere peste fosta inteprindere. În anul 2004, Tenaris intra în Zalau și deschide prima linie de producție. stop_coloana

Crește consistent volumul investițiilor în Salaj

Ultimul buletin statistic primit de la Direcția Județeana de Statistica Salaj da semne încurajatoare pentru economia județului Salaj. În perioada ianuarie – septembrie 2015, investițiile nete realizate în județul Salaj au crescut cu 21,3 la suta fața de aceeași perioada a anului trecut.
Investițiile nete concretizate în lucrari de construcții noi din anul acesta reprezinta 46,9 la suta din totalul de investiții din Salaj. La acest capitol investițiile au crescut cu 12,5 la suta fața de anul trecut.
Investițiile nete în utilaje, inclusiv în mijloacele de transport, reprezinta 51,3 la suta din totalul investițiilor din Salaj. La acest capitol, investițiile au crescut în 2015 fața de 2014 cu 34,6 la suta.
Cele mai multe investiții s-au realizat în industria metalurgica și în administrația publica și aparare. Pe urmatorul loc se situeaza agricultura și vânatoarea; fabricarea substanțelor și produselor chimice; fabricarea altor produse din minerale nemetalice; industria construcțiilor metalice și fabricarea de mobila.

Scaderi dramatice ale producției industriale și ale productivitații muncii în industrie

Buletinul statistic mai arata ca producția industriala realizata în luna septembrie a anului 2015 a înregistrat o scadere cu 24 de procente fața de anul trecut, chiar daca la nivel național producția industriala a crescut cu 3,9 la suta.

De asemenea, productivitatea muncii în industrie la nivel de județ a scazut în septembrie cu 23 de procente fața de anul trecut.

Salariați mai mulți, salarii mai mici

A scazut și salariul mediu nominal net din județ. Direcția de Statistica arata ca în septembrie un salajean câștiga în medie cu 21 la suta mai puțin decât media naționala.
Cel mai prost se câștiga în domeniul serviciilor, unde media este de 1.348 de lei, iar cel mai bine în industire și în construcții unde salariul mediu net este de 1.593 de lei.
O veste îmbucuratoare este însa ca a crescut efectivul de salariați în 2015 fața de 2014. Avem cu 1.501 mai mulți salariați fața de 2014. Dintre salariați, cei mai mulți lucreaza în domeniul serviciilor (56,6 la suta); în industrie și construcții (40,5 la suta) și în agricultura (2,9 la suta).

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *