20 de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău au urmat un curs cu recunoaştere europeană şi internaţională privind tehnici avansate de resuscitare, iar alte 17 cadre medicale sunt recertificate în aceste competenţe.

Programul de training „Curs Vital Avansat” a avut loc cu suportul şi implicarea Fundaţiei Consiliului Naţional Român de Resuscitare, afiliat la Consiliul European de Resuscitare și a Consiliului Naţional Român de Resuscitare . Cursul se adresează medicilor care nu sunt specializaţi în medicina de urgenţă, dar se pot întâlni cu pacienţi în stare critică în secţiile în care profesează. O primă ediţie a programului avut loc în anul 2019, fiind certificaţi 17 de medici ai Spitalului Judeţean, iar acum se derulează o nouă etapă. La curs au participat profesionişti din toate specializările medicale.

„E un curs a cărui temă centrală este suportul vital avansat, care se realizează într-o manieră standardizată peste tot în lume, are o acreditare la nivel mondial şi se bazează atât pe standarde educaţionale, cât şi de practică medicală, încercând astfel să stabilim nişte jaloane în ceea ce înseamnă resuscitarea în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Noi nu învăţăm cadrele medicale medicină, ci încercăm să structurăm cunoştinţele lor, astfel încât să poată identifica uşor pacientul care este critic, pacientul care este deja în stop cardiac sau care sunt îngrijirile acordate după resuscitare. Fiecare specialitate, la un moment dat, va avea un astfel de pacient critic. Cursul include doar trei discuţii teoretice foarte scurte, în rest 95% din activitate fiind pur practică”, a declarat Dr. Hadrian Borcea, instructor Suport Vital Avansat din partea Consiliului Naţional Român de Resuscitare.

Platformă educațională online pentru medici

Pentru acest curs, cadrele medicale au acces la o platformă online educaţional-medicală gestionată de Consiliul European de Resuscitare, o bibliotecă virtuală cu noutăţi din lumea medicală a intervenţiilor de urgenţă. Accesul la platforma este posibil pentru o perioadă de trei ani, identică cu cea de valabilitate a certificării.

“Este important să lucrăm uniform, standardizat, conform unor ghiduri, protocoale, să înţelegem exact ceea ce am făcut, ce trebuie să facem în continuare pentru pacient şi în acest fel echipa să fie sudată şi să aibă o viziune şi o perspectivă globală asupra pacientului, care să poată să îi fie în primul rând lui de folos”, a arătat Amalia Găvriluţ, medic în cadrul Spitalului Judeţean Zalău, care a absolvit prima ediţie a cursului şi acum doreşte să obţină recertificarea competenţelor.

Partea practică a pregătirii are loc la Tenaris University şi include exerciţii folosind simulatoare didactice medicale şi tehnice avansate de resuscitare şi eliberare a căilor respiratorii. Cursul se încheie cu un examen scris şi cu unul practic. În urma absolvirii, se obţine un certificat de cadru medical acreditat ASL – suport vital avansat, recunoscut la nivel european şi internaţional.

„Este un curs foarte interesant şi foarte util, pentru că ne sistematizează cunoştinţe pe oricum le avem la nivel teoretic, dar ne învaţă să fim organizaţi şi mai eficienţi, să acţionăm mai rapid. Este foarte bine gândit şi organizat din punct de vedere al activităţilor practice”, a spus, la rândul ei, Liliana Stanciu, medic hematolog.

Cursul este finanţat cu circa 20.000 de dolari de către o companie privată şi este realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj.