noiembrie 27, 2022

Taxe si impozite, zalauanii sunt buni platnici, dar banii nu au mers pe dezvoltare, ci pe salariile celor din Primarie

In Zalau, la bugetul local, pana in data de 30 iunie 2019, incasarile din impozitele si taxele de la populatie si persoanele juridice, inclusiv concesiuni si taxe speciale, conform directorului executiv al Directiei Economice din cadrul Primariei, Cuibus Mariana, au fost de 26.400 mii lei, procentajul de realizare fiind de 89,98%. Referitor la gradul de realizare a impozitelor si taxelor, directia a tinut sa mentioneze ca este "foarte bun avand in vedere ca al 2-lea termen de plata este 30 septembrie 2019."

rn

Dana Crisan, consilier local PNL, pe care am contactat-o telefonic sa ne spune parerea despre gradul de realizare aimpozitelor si taxelor ne-a spus "nu am acum datele in fata, dar pot sa va spun ca impozitele platite de zalauani au salvat, de fapt, bugetul pe primele 6 luni, deoarce Primaria nu are rolul doar de administra banii pentru functionare, fara sa dea nimic pe zona de dezvoltare. Singurul loc unde s-au depasit toate incasarile e acolo, unde oamenii si-au platit impozitele, dar cu restul incasarilor, cu ce ne-am laudat, ca sunt de la bugetul de stat, ca sunt de la fonduri europene, deocamdata este sub 10%."

rn

Din analiza bugetului orasului facuta si de membra USR, Gabriela Olaru, rezulta acelasi lucru, aceeasta intr-o postare pe faceboo a aratat ca "veniturile sectiunii de dezvoltare (banii care asigura dezvoltarea orasului) sunt, la jumatatea anului, 10.063,93 mii lei. Fata de un buget aprobat pe anul 2019 de 93.674,39 mii lei, asta inseamna ca, s-a realizat doar 10,7%."

rn

In sedinta de Consiliul Local din 18 iulie, cand s-a discutat executia bugetului local, iar Dana Crisan si a adus argumentele pentru care "nu ne putem mandri cu acest buget local", primarul Ionel Ciunt a incercat sa raspunda mai simplu, "nu ca doamna director care este economist si nu orice fel de economist" si aici ii dam dreptate primarului dupa ce la o solicitare de informatii, referitor la situatia impozitelor platite de cei din Zalau (sume si procente colectate) am primit direct linkul de la anexa nr.1 al HCL nr 203/18.07.2019, fara nici o explicatie de parca noi am fi economisti. El a replicat consilieri de la PNL ca "dumneavoastra stiti la fel de bine ca si mine ca prima data esti obligat prin lege sa-iti asiguri functionarea institutiei". Asa ca nu gresim daca scriem ca, asa cum au semnalat cele doua doamne amintit in articol, banii zalauanilor bun platnici nu s-au dus pe dezvoltarea orasulu, ci pe functionarea institutiei si pe salariile bugetarilor din Primarie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *