Se interzic, treptat, centralele de apartament pe gaz

Mai multe țări din Europa au interzis deja utilizarea centralelor de apartament pe gaz pentru obținerea apei calde și încălzirea locuințelor. Măsura vine în contextul în care acestea sunt considerate foarte poluante și se încearcă înlcuirea lor cu pompe de căldură sau alte sisteme nepoluante.

Potrivit Asociației Energia Inteligentă, centralele de apartament pe gaz natural produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile rezidențiale. Obiectivele UE de decarbonizare stabilesc înlocuirea acestor centrale pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare. Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri și să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi.

Deși nu există încă o legislație a Uniunii Europene care să impună astfel de interdicții, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri. Potrivit Asociației Energia Inteligentă, Danemarca a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale și a stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală. Norvegia a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale, iar Olanda a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. Franța, datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere. Austria impune din acest an interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice, iar Germania impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, de facto interzice din anul 2022 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere. Marea Britanie interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi, iar Belgia interzice și ea, din 2025, montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

Se estimează că în acest moment există în Uniunea Europeană circa 65 de milioane de centrale pe gaz.

În România, statisticile arată că, în 2022, aproximativ trei milioane de apartamente aveau montate centrale pe gaz.

4 Replies to “Se interzic, treptat, centralele de apartament pe gaz”

  1. Interzicerea acestor centrale a fost propusă nu pentru limitarea poluării, ci pentru reducerea livrărilor sau chiar oprirea gazelor aduse din Rusia! Dacă cetățenii UE nu vor mai avea gaz,se vor răscula! Așa că madama Ursula a interzis centralele! Arderile de gaze naturale nu sunt chiar așa de poluante precum altele….dar,totul pentru Ucraina și distrugerea Rusiei!

  2. Observ că n-ați „âncercat” să corectați „âncercarea”, ci mai degrabă ați șters comentariul, că „nu mă-nveți tu limba română”! „Spiru Haret”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *