A trecut un an de zile de cind s-au simtit efectele crizei si la noi, iar masurile „luate” de Guvern nu s-au simtit in nici un fel. Toti politicienii romini sunt buni la teorie, la promisiuni, dar cind e vorba de practica… mai greu. Si un studiu al Institutului pentru Cercetari Economice IFO a aratat ca masurile anticriza adoptate de Rominia in ultima perioada sunt printre cele mai ineficiente din Europa si din lume. Pe o scara de la 1 la 9, tara noastra a primit o nota de 1,3 de la specialisti. Nota confirma ceea ce rominii experimenteaza, in prezent, in fiecare zi. Si anume greutatile economice, reducerea drastica a veniturilor, pierderea locurilor de munca si cresterea somajului precum si un ritm accelerat de faliment in rindul firmelor. Printre toate acestea, fenomenul muncii la negru a cunoscut o ascensiune rapida in ultimele luni, toti patronii cautind sa pacaleasca legea pentru a plati mai putine dari la stat.
Un paradox al crizei rominesti este faptul ca bancile din Rominia inre-gistreaza in continuare profituri consistente in timp ce majoritatea companiilor infrunta greutati. Nu s-a pus problema vreunui faliment bancar asa cum s-a intimplat in Marea Britanie, spre exemplu.
De ce nu s-au gindit alesii nostrii, de pilda, sa reduca fiscalitatea putin pentru ca daca ai o fiscalitate marita, in curind nu vei mai avea de la cine sa o iei si toti vor cauta mijloace mai putin legale care sa-i scuteasca de la plata atitor taxe si impozite. Pentru ca si la asta suntem campioni. De ce nu se reduce numarul de parlamentari? Nu de alta dar multi dintre ei dorm in timpul sedintelor! Si au salarii imense, din banii nostrii. Aici s-ar face economie.
Si in tot acest timp, cind economia o ia la vale, cind oamenii ramin pe drumuri, „scumpii” nostri politicieni se preocupa de destituiri din functii in rindul conducerilor deconcentratelor. Tara arde, baba se piaptana!