Criza globala face tot mai multe victime in randul companiilor din Romania, situatie care se reflecta, inevitabil, asupra salariatilor. De aceea, ar fi de asteptat ca statul sa se implice, intr-un fel sau altul, prin identificarea unor masuri concrete care sa vina in sprijinul mediului de afaceri. Surprinzator, insa, masurile in cauza intarzie sa apara. In schimb, guvernantii se preocupa sa adopte acte normative care sa ingroape peste 100.000 de societati. De parca criza si toate efectele ei nu ar avea consecinte similare.
Mai intai, au inventat impozitul forfetar. Disperati sa atraga fonduri la bugetul de stat, alesii nostri s-au gandit sa oblige fiecare firmulita la plata unui impozit minim. Ba mai mult, spun ei, in acest fel vor ucide din fasa tentativele de evaziune fiscala. Poate ca in perioada boom-ului economic impozitarea forfetara ar fi fost o masura aplaudata, dar acum, cand firmele romanesti sunt cu cutitul la os, un astfel de bir nu doar ca le-ar ingropa, dar nici nu ar ajuta prea mult vistieria statului. Ca dovada, asaltul cu care mii de agenti economici au luat administratiile financiare si registrele comertului pentru a-si suspenda activitatea ori pentru a fi radiate.
Recent, Fiscul a facut un nou anunt: firmele care nu si-au depus cel putin sase luni declaratiile de taxe si impozite si deconturile de TVA, nu functioneaza la sediul social declarat si se sustrag de la controlul fiscal vor fi declarate inactive fiscale.
Intr-adevar, o masura necesara pentru combaterea evaziunii fiscale, dar, in acest moment, nu neaparat cea mai importanta. Interesant este ca nimeni nu s-a gandit la asta in vremuri de crestere record a economiei. Acum, cand problemele mediului de afaceri sunt cu adevarat grave, cand rata somajului a atins valori dramatice, preocuparile mai marilor de la Bucuresti se indreapta impotriva „terorismului fiscal”. Toate la timpul lor.