TACEREA AR FI FOST DE AUR DOMNULE PRIMAR

Ma simt obligat sa cer un drept la replica. Numele meu este Mocan Ioan și am fost numit mincinos ordinar de catre Primarul Orașului Șimleu Silvaniei Domnul Septimiu Turcaș în articolul “Primarul din Șimleu Silvaniei are trei decizii de neîncepere a urmaririi penale” publicat în ediția din 7 Decembrie 2015 a ziarului dumneavoastra. Aș fi putut sa las lucrurile așa (Dl. Septimiu Turcaș nu a avut curajul sa-mi scrie numele complet a folosit doar inițiale), sa nu am nici o reacție, dar am ales sa vorbesc. Am ales sa vorbesc în primul rând pentru ca traiesc într-o țara libera și am acest drept, iar în virtutea acestui drept sunt obligat sa spun adevarul atunci când îl cunosc. În primul rând D-le primar Turcaș Septimiu în dosarul penal 2008/84/2015 aveți calitatea de inculpat. Aceasta “virtute” ați dobândit-o în urma unor cercetari în baza carora ați fost trimis în judecata de catre Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Cluj pentru savârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnatura privata. Asta în condițiile în care va permiteți sa-i numiți pe alții mincinoși ordinari. Pentru a nu fi acuzat în nici un fel am sa redau niște informații publice puse la dispoziție de catre Tribunalul Salaj și publicate în ziarul Vocea Transilvaniei în data de 12.10.2015.

“Potrivit informațiilor primite de la judecatorul Cristina Ștef, purtatorul de cuvânt al Tribunalului Salaj, din dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Cluj rezulta urmatoarea stare de fapt:
În cursul anului 2008, inculpații Ț.S.C, H.C., D.V. și M.E.M în calitate de membri ai comisiei de fond funciar, prin încalcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau, au participat la reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate de pe urma defunctei B.F., deși moștenitorii nu au formulat cerere privind reconstituirea dreptului de proprietate, aceștia nu aveau dreptul la reconstituire pentru o suprafața de teren de 2,98 ha, fiind induși în eroare cu privire la amplasamentul și calitatea terenului pe care urma sa fie reconstituit dreptul de proprietate, cauzând prin aceasta o dauna orașului Șimleu Silvaniei, prin ieșirea din proprietatea unitații administrativ – teritoriale a unei suprafețe de teren atribuite ilegal, în cuantum de 283.994 lei, la nivelul anului 2008. Inculpatul H.V., socrul inculpatei H.C, a semnat ca beneficiar procesul – verbal de punere în posesie cu privire la acest teren.
Tot în cursul anului 2008, aceiași inculpați, în aceleași calitați și-au exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, inducându-l în eroare pe numitul N.D., persoana în vârsta, aflata în stare de vulnerabilitate, cu privire la amplasamentul și calitatea terenului pe care urma sa-i fie reconstituit dreptul de proprietate, schimbând în mod ilegal și nejustificat categoria și calitatea terenului, iar ulterior, în scopul dezvoltarii unor proiecte imobiliare și a obținerii de foloase materiale pentru sine și pentru alții, au participat sau au facilitat, dupa caz, dezmembrarea acestui teren, o suprafața de 1.000 mp fiind reachiziționata de primarie contra sumei de 35.974 lei, iar diferența de suprafața fiind înstrainata de catre inculpatul H.V., care semnase anterior procesul – verbal de punere în posesie în calitate de mandatar al numitului N.D., catre societatea administrata de soția inculpatului Ț.S.C., pentru suma de 120.000 lei, în vederea dezvoltarii unui proiect imobiliar, în acest mod cauzându-se o dauna orașului Șimleu Silvaniei, constând în cele doua sume, de 35.974 lei și 120.000 lei.
Documentele aferente solicitarii privind întabularea în cartea funciara a titlului de proprietate pentru suprafețele de teren la care s-a facut referire anterior au fost completate și semnate în numele N.D., fara însa a avea acordul acestuia, de inculpata H.C.
În luna noiembrie 2008, inculpatul H.V l-a instigat pe inculpatul C.G.D sa transfere din contul lui N.D. în contul lui C.D.R suma de 35.800 lei, suma provenita din savârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, reprezentând o parte din produsul infracțiunii, în scopul disimularii originii plații sumei de bani, fara ca acesta sa cunoasca proveniența sumei de bani”.
Toate aceste informații sunt extrase din dosarul penal amintit mai sus și sunt puse la dispoziție de catre Tribunalul Salaj. Mai pe înțelesul tuturor, ați creat un lanț infracțional în cadrul primariei în ceea ce privește punerea în posesie a unor cetațeni în mod ilegal, ați fost trimis în judecata împreuna cu înca trei funcționari și secretarul Primariei Șimleu Silvaniei pentru diferite infracțiuni.
În aceste condiții Domnule Septimiu Turcaș va permiteți sa lansați un atac furibund asupra unui om al legii numindu-l “milițistul șef” doar pentru simplul motiv ca a îndraznit sa-și faca datoria și atunci când a identificat încalcarea legii sa faca cercetari. Nimeni nu este mai presus de lege Domnule Primar nici macar dumneavoastra. Daca erați un om corect ați fi lasat organele abilitate sa-și faca datoria și nu ați fi ieșit public în postura de victima lansând acuzații fața de un om al legii ca va fabrica dosare. Când eu am fost cercetat ați spus ca sunt un infractor, daca dumneavoastra sunteți cercetat vi se fabrica dosare. Din moment ce ați fost trimis în judecata de catre Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Cluj nu vorbim stop_coloana despre un dosar fabricat ci despre un dosar dovedit. Daca “milițistul șef” v-ar fi fabricat dosare Parchetul ar fi avut ocazia sa claseze aceste dosare și nu sa va trimita în judecata. Cred ca în acest caz ar fi fost normal ca instituția la care lucreaza “milițistul șef” sa aiba o minima reacție cu privire la atacul la care este supus un om al legii, mai ales în condițiile în care cercetarile pe care le-a intreprins s-au soldat cu trimiterea în judecata, iar acuzațiile pe care le lansați sunt extrem de grave. Nu vreau sa ma erijez în aparatorul “milițistului șef” dar nu mi se pare normal ca o autoritate de stat în speța primarul sa atace un om al legii și nimeni sa nu aiba o reacție din tot județul doar pentru ca este vorba de Domnul Țurcas Septimiu. Cred ca macar Sindicatul ar fi trebuit sa faca ceva pentru un coleg de-al lor. În calitate de “stapân absolut” nu mai aveți respect fața de nimeni și de nimic. Și deocamdata sunteți protejat.
În ceea ce ma privește va provoc oricând Domnule Țurcaș Septimiu la o dezbatere publica în care sa combateți cu dovezi tot ceea ce s-a facut public de catre Tribunalul Salaj. De asemenea convoc la o dezbatere publica și Consiliul local în care sa explice cetațenilor Orașului Șimleu Silvaniei de ce au votat sa nu se constituie parte civila pentru recuperarea prejudiciilor în acest dosar. Eu trebuie sa raspund în fața legii în cazul în care am greșit, dumneavoastra și Consiliul local al Orașului Șimleul Silvaniei trebuie sa raspundeți nu numai în fața legii ci în primul rând în fața oamenilor care v-au ales. “Defilați” triumfator ca ANI v-a dat decizii favorabile. Spuneți ca averea pe care ați dobândit-o este perfect justificabila din salariul pe care il aveți. Sunt convins ca toți cetațenii ar fi curioși sa afle rețeta dumneavoastra de succes prin care v-ați dobândit averea din salariu. ANI are o dubla masura atunci când judeca. Va reamintesc ca înainte cu o saptamâna de alegerile locale din 2012 am ajuns în toate ziarele locale în calitate de consilier incompatibil pentru ca am platit (și atenție nu am încasat) fabuloasa suma de 639 lei Muzeului de Istorie Salaj pentru o ridicare arheologica. Am ajuns pâna la Înalta Curte de Casație și Justiție ca sa îmi dovedesc nevinovația pentru 639 lei iar dumneavoastra sunteți perfect “curat” în ceea ce privește dobândirea averii. Puteți sa va “împaunați” cu deciziile ANI, dar din punct de vedere moral nu aveți cum sa va justificați averea în fața cetațenilor.
Ați anticipat o eventuala candidatura a mea, v-ați grabit Domnule Primar, dar prin gestul dumneavoastra m-ați facut sa ma simt un om mai puternic. Nu ați fi început atacul cu câteva luni bune înainte de alegeri daca nu v-ați fi simțit amenințat ca se scoala din “mormânt” Mocan și va fura “jucaria”. Chiar și acum cu problemele pe care mi le-ați facut va simțiți amenințat de o eventuala candidatura a mea. Vorbiți ca pentru unii a început campania electorala și ca sunteți harțuit la televiziuni platite. Sunteți singurul care ați început campania electorala prin articole platite în ziar. Saptamâna trecuta de exemplu ați platit un articol în care va faceați reclama culmea cu o realizare care are la baza o idee de a mea. În ziarul Graiul Salajului ediția din 8 iunie 2012 la pag. 7 în interviul în care îmi prezentam programul electoral am menționat “Platitorul de taxe și impozite va putea sa-și spuna punctul de vedere la întâlnirile lunare, sau pe site-ul primariei unde voi înființa o secțiune de sugestii și reclamații, la care vor primi raspuns în cel mai scurt timp”. Astazi va alocați o idee care nu a fost a dumneavoastra, cu toate acestea ma bucur ca am fost de folos oamenilor din orașul meu natal și ca dumneavoastra ați gasit de cuviința sa puneți în aplicare ideile mele. Va reamintesc ca nu ați avut un program electoral în campania trecuta limitându-va doar la a face public un raport de activitate.
Ați profitat de tinerețea și lipsa de experiența a unui ziarist determinându-l sa transmita informații trunchiate și neadevarate. Deontologic ar fi fost sa fie redat opiniei publice tot adevarul din dosar daca a fost comunicat de catre Tribunalul Salaj și nu sa extraga din context doar informațiile care va prezentau ca o victima a unui complot, redând doar câteva aspecte din dosar, celelalte fiind pur și simplu ignorate. Cred ca presa are obligația sa informeze opinia publica corect. Prin faptul ca mi-a fost acordat dreptul la replica, cred ca aceasta “scapare” a fost rezolvata. Cu privire la faptul ca procurorii au dispus recuperarrea sumei de la SC PC este total neadevarata. În realitate procurorul a dispus confiscarea sumelor 283.994 lei, 155.974 lei, 35.800 lei, 25.183,50 lei, 29.950,67 lei de la persoanele fizice cercetate și a fost pus sechestru asupra unor bunuri imobile.
Conținutul dreptului la replica îmi aparține în totalitate, mi-l asum și stau oricând la dispoziția celor interesați cu dovezi. Las cititorii sa decida cine este pâna la urma un mincinos ordinar, cât despre mila și greața care spuneți ca va încearca de 5 ani, faptele dovedesc ca nu sunteți în masura sa aruncați piatra Domnule Primar.
Mocan Ioan

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *