Dragi cititori, a venit vremea taberelor de vară, a experiențelor nedescoperite, a poveștilor care inspiră și a impletirii noilor prietenii.

Mănăstirea surorilor ”Sfintei Inimi a lui Isus” în colaborare cu Parohia Greco-Catolică ”Sfinții Petru și Pavel” și Parohia Greco-Catolică ”Sfânta Familie” Zalău, au organizat, în perioada 3-9 iulie, la Zalău, o tabără de poveste pentru toți copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani.

În cadrul taberei au fost organizate șase ateliere de activitate: Atelierul de Cunoaștere, Atelierul Micilor Artiști, Atelierul de Poveste (dramatizare), Atelierul de Muzică, Atelierul de Sport și Dans și Atelierul de Teatru.

Activitățile zilnice au fost intercalate cu jocuri unice și atractive, dar și cu Sfânta Liturghie care a fost celebrată în fiecare zi, invitând copiii la sensuri profunde și înțelesuri mărețe și cuceritoare.

Pe parcursul săptămânii, participanții au dobândit deprinderi artistice, sportive, intelectuale și morale; au învățat cum să fie punctuali, responsabili și recunoscători, cum să discearnă binele de rău și, mai mult, cum să-L întâlnească pe Dumnezeu în muncă, jocuri, muzică și, mai ales, în Sfintele Taine ale Bisericii.

Copiilor li s-a deslușit că Dumnezeu este viu și că trăiește pe altarele bisericilor și printre noi, că puterea cea mai mare care poate schimba lumea este credința, că rugăciunea șlefuiește caracterul și dă bucurie la culme, că Isus Cristos este modelul inspirațional prin excelență, pe care, dacă-L urmăm, fericirea va fi mereu destinația.

Părintele Daniel Bertean, preot paroh al Bisericii ”Sfinții Petru și Pavel” a vorbit copiilor și părinților prezenți despre forța răului care divide și ruinează locurile lipsite de Dumnezeu, încurajând părinții ”să-L pună pe Isus în inima pruncilor ca scut de apărare împotriva uneltirilor diabolice (alcool, droguri, jocuri de noroc, imoralitate)”, subliniind importanța primordială a faptului că ”lucrarea Bisericii trebuie împletită zilnic cu lucrarea Familiei.”

Tabăra s-a încheiat cu o drumeție în natură și cu un foc de tabără ale cărui văpăi au înălțat la cer cântecele joviale ale copiilor, emoțiile, noile năzuințe, dar și nostalgia după clipele trecute.

Dragilor, într-o lume disperată de nesiguranțe și angrenată în diverstismentul dezordonat, cultura nu este suficientă pentru a ne salva copiii, ea nu ne oferă răspunsuri și soluții și nu duce la plinătate. Orizontul care-i transcende rămâne Dumnezeu și tainele Sale. Avem nevoie de o morală vie, profund înrădăcinată în sufletele copiilor, ca și garant înaintea diluviului dezumanizant. Conștiinta copiilor nu se poate forma fără aceste modele morale supreme.

Tabăra a dat un nou avânt, a primenit sufletele și a pus bune temelii, dar dacă noi, părinții, nu dăm continuitate unor astfel de momente, micile scântei primite de copii nu vor putea ține piept asaltului sporit ce-i pângărește din toate sensurile.

Începând din toamnă, surorile ”Sfintei Inimi a lui Isus” din Zalău organizează cateheze pentru copii în cadrul mănăstirii. Întâlnirile vor cuprinde activități recreative, jocuri și lecții de morală creștină. Toți copiii sunt invitați să participe.

De asemenea, suntem invitați să ne înscriem copiii în tabere creștine, care nu le dau copiilor numai bucuriile exterioare, ci și pe cele esențiale.