septembrie 24, 2023

Supravieţuitorul masacrului de la Ip s-a dus la ai săi

0

Gavril Butcovan s-a stins din viaţă in ziua in care s-au implinit 70 de ani de la odiosul masacru horthyst, in care 157 de locuitori din Ip au fost pur şi simplu măcelăriţi. Butcovan şi-a pierdut atunci familia.
S-a stins din viaţă la varsta de 86 de ani, Gavril Butcovan, unul dintre puţinii supravieţuitori ai sălbaticului masacru de la Ip. S-a stins in ziua in care semeni de-ai săi comemorau 70 de ani de cand trupele horthyste au măcelărit tot ce era roman in comună. Cu cateva zile inainte de a-şi da sufletul, octaogenarul era mahnit că starea sănătăţii nu ii permite să participe la procesiunea de comemorare. Ar fi vrut să le vorbească oamenilor, aşa cum a făcut-o de mulţi ani incoace, despre odiosul masacru, despre minunea prin care a scăpat de la moarte, despre faptul că el, supravieţuitorul de la Ip nu poartă pică naţiei ungare, ci infierează acele grupări extremiste care s-au dedat şi incă se mai dedau la acte criminale. Ar fi vrut să tragă un semnal de alarmă şi să mai repete incă o dată ceea ce a scris in cartea sa de căpătai sugestiv intitulată “O pagină de istorie scrisă cu sange”. “Mă rog Celui de Sus, a spus Butcovan, să mă ţină in putere pentru ca alţi şi alţi oameni, dar mai ales copiii şi tinerii, să poată afla ADEVĂRUL şi să-l transmită din generaţie in generaţie. Romanii au iertat dar nu pot uita. Nu au voie să uite. Iar dacă voi pleca pe cealaltă lume, aş dori ca urmaşii mei, oficialităţile locale să-mi aşeze trupul langă cei sacrificaţi atunci, pentru a fi din nou impreună, pentru a se reuni iar familia din care am făcut parte şi eu. Şi iată a venit acea clipă. Trupul neinsufleţit va fi depus in cimitirul din Ip, intr-un mormant pe care Gavril Butcovan şi l-a pregătit cat a fost printre noi, langă groapa comună. Oare cate dintre oficialităţile locale şi judeţene vor participa la slujba de inmormantare a supravieţui-torului masacrului de la Ip, caţi dintre cei care s-au mandrit cu Butcovan vor vărsa o lacrimă din ochi, ori vor aşeza cate o floare pe proaspătul lui mormant? Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut