Suntem mai relaxați, dar tot în stare de alertă

Starea de alertă pe teritoriul României se prelungește cu încă 30 de zile, începând din 12 iulie.

Există o noutate, care vizează creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și de control a răspândirii coronavirusului pentru cei care au trecut prin boală, de la 90 la 180 de zile, ulterioare datei în care au fost confirmați infectați cu Sars-Cov-2.

Se menține obligativitatea purtării măștii sanitare de protecție, în spații publice precum: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transport în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă (dacă activitatea se desfășoară în spațiu închis sau aglomerat) și în alte zone cu potențial de aglomerare.

Se menține testarea săptămânală, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire și asistență, precum și a personalului de specialitate și auxiliar din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor în vârstă, centrele pentru copii și adulți, cu sau fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile.

De asemenea, se mențin restricțiile privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații sau procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spații deschise, a întrunirilor culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment-în spații închise, și desfășurarea acestora doar în anumite condiții. Competițiile sportive atât în aer liber, cât și în spațiu închis pot fi realizate, cu participarea spectatorilor, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Activitățile muzeelor, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor sau evenimentele culturale în aer liber (concerte) se vor desfășura numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii și al ministrului Sănătății. Însă, pentru desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor sau festivalurilor, se permite participarea a cel mult 2.500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2mp/persoană și purtarea măștii de protecție.

La toate evenimentele specificate mai sus, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului Sars-Cov-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete; pentru cei care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu covid, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi, ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Activitățile și evenimentele se interzic la nivelul județelor sau localităților unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la 1.000 de locuitori.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.