februarie 6, 2023

Subventiile pe terenuri, doar din luna martie

Perioada pentru plata subventiilor pe terenuri, atat pentru cele directe cat si pentru cele complementare, incepe pe data de 1 decembrie si se incheie in 30 iunie a anului urmator. Aceste termene nu pot fi modificate, deoarece au fost “batute-n cuie” de Comisia Europeana.
Tot mai multi fermieri salajeni se intereseaza de subventiile pe terenuri pentru anul 2008. Pentru a veni in sprijinul lor cu cat mai multe informatii, am luat legatura cu Ioan Tarau, sef Serviciu Ajutoare de stat si masuri de piata din cadrul Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura – Centrul Salaj. Din capul locului proprietarii de terenuri trebuie sa stie ca la nivel national nu s-au finalizat controalele in teren. Chiar daca judetul Salaj sta bine la acest capitol, nu se pot efectua platile pana cand atat controalele in teren cat si controalele prin teledetectie se vor incheia pe tot cuprinsul Romaniei. Noul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu se pare ca vrea sa ia… taurul de coarne si insista pentru finalizarea controalelor, astfel ca la inceputul lunii martie sa poata incepe efectuarea platilor pentru subventiile pe terenuri. Fermierii care detin mimim 10 hectare de teren, pot obtine sume de bani in contul subventiilor de la BCR, CEC, BRD prezentand la una dintre aceste unitati bancare adeverinta de la APIA, din care sa reiasa suma ce i se cuvine fermierului drept sprijin pe teren pentru anul 2008. Amintim detinatorilor de terenuri ca in anul 2008 cuantumul subventiei este de 107,46 euro pe hectar (plata directa – 60,75 euro pe hectar; plata nationala complementara – 46,71 euro pe hectar). Valoarea unui euro este calculata la schimbul valutar din 2008, adica 3,7412 lei. Cererile pentru plata suventiilor pe terenuri pentru anul 2009, se pot depune la cele sase centre APIA din judet, incepand cu data de 1 martie a.c. pana in data de15 mai 2009, fara penalizari.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut