Subventii de la AJOFMpentru angajatori

Cum numarul somerilor si al absolventilor fara locuri de munca nu da Dumnezeu sa se imputineze, Agentia Judeteana pentru  Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj acorda subventii angajatorilor care incadreaza in munca absolventi si someri. Cel putin asa sustine Ioan Ionel Muresan, director executiv al institutiei mai sus amintite. Asa se face ca in baza Legii nr.76/2002, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, primesc lunar pe o perioada de 12 luni pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii o suma egala cu valoare indicatorului social de referinta in vigoare. Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei.
Insa angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca ale persoanelor pentru care au beneficiat de subventie anterior termenului de 18 luni sunt obligati sa restituie, in totalitate, Agentiei pentru ocuparea fortei de munca, sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a BNR in vigoare la data incetarii raporturilor de munca.
Angajatorii care inca-dreaza in munca someri ce, in termen de cinci ani de la data angajarii, indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala, sau de acordare a pensiei pentru limita stop_coloanade varsta, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, de o suma egala cu valoarea indicatorului   social de referinta, adica de 500 de lei.
Angajatorii care inca-dreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare angajat, urmatoarele subventii: pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau scolilor de arte si meserii valoarea indicatorului social de referinta (500 de lei); pentru absolventi de invatamant secundar superior sau invatamant pstliceal se primeste o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta (600 de lei); pentru absolventii de invatamant superior – o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta (750 de lei).
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute mai sus pe o perioada de 18 luni.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *