decembrie 5, 2022

Subventia pentru crescatorii de ovine si bovine, aproape de plata

Subventia ANTZ pe cap de animal la speciile ovine, bovine, caprine si bubaline este aproape de plata.
Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul institutiei un proiect de Hotarare de Guvern cu sumele care vor fi virate fermierilor de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in cadrul schemelor de Ajutor National Tranzitoriu pentru Zootehnie (ANTZ).
"Se aproba plafoanele aferente platilor pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2019, in limita sumei de 148.979,050 mii euro, in echivalent 707.590.895 de lei, suma care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2020, si care se distribuie astfel:
a) 20.376.400 de euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte;
b) 85.631.700 de euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne;
c) 42.970.950 de euro pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.
Cuantumul per unitatea de masura al ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, astfel:
a) prin raportarea sumei prevazute la lit. a) la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile;
b) prin raportarea sumei prevazute la lit. b) la efectivele de bovine eligibile;
c) prin raportarea sumei prevazute la lit. c) la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.".
Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii se fac in lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 30 septembrie 2019 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329 din 1 octombrie 2019.
Pentru ca APIA sa demareze platile ANTZ, Guvernul trebuie sa aprobe Hotararea de Guvern, iar ulterior functionarii agentiei de plati pot calcula cuantumurile pe cap de animal si sa inceapa autorizarea la plata a crescatorilor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *