Subiectul cu numarul 9 la teza de la Limba romana

Cei peste 420.000 de elevi care sustin teza cu subiect unic la Limba si literatura romana vor avea de rezolvat subiectul cu numarul 9, varianta fiind extrasa, joi, de catre secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Adriana Pana. Extragerea variantei de subiecte din cele 10 posibile a avut loc la ora 10.00, la sediul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, in prezenta Comisiei Nationale de Organizare. In intervalul orar imediat urmator, centre de comunicare din judetele in care se va desfasura proba vor prelua, decripta si multiplica variantele de subiect.
Acestea trebuie distribuite catre unitatile de invatamant pana la ora 11.30. Durata fiecarei teze cu subiect unic este de doua ore din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev, adica de la ora 12. La aceasta proba sunt asteptati sa participe 426.910 de elevi, dintre care 213.514 in clasele a VII-a si 213 396 in clase a VIII-a, in scrisi la 15 septembrie in respectivii ani de invatamant.
Subiectele sunt elaborate in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei, in conformitate cu temele selectate din programa scolara si comunicate scolilor.
Evaluarea in sesiunile de teze unicedin anul scolar 2008 -2009 presupune ca fiecare lucrare sa fie corectata de doi profesori: unul dintre acestia este profesorul de specialitate care a predat la clasa (care va corecta lucrarile in scoala), iar celalalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unitatii de invatamant de la care provine teza. Durata activitatii de evaluare este de maximum trei zile pentru fiecare scoala, inclusiv ziua in care s-a sustinut proba, iar in centrele de evaluare, de cel mult patru zile.
Profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, in prima ora de clasa dupa primirea rezultatelor de la centrul de evaluare, tezele si rezultatele obtinute la acestea. In urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestatii la comisia din unitatea de invatamant. Contestatia, semnata de elev si de parinte/tutore legal instituit, se depune la comisia din unitatea de invatamant, in cel mult sapte zile de la data primirii in scoala a rezultatelor din centrul de evaluare. Baremul de evaluare pentru fiecare subiect se elaboreaza in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar si se posteaza pe Internet, dupa desfasurarea probei.
In aceasta prima sesiune din semestrul al II-lea, se vor mai sustine teze cu subiect unic, dupa un program comun pentru clasele a VII-a si a VIII-a, in 13 mai – Matematica si 21 mai – Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Perioada speciala a tezelor din semestrul II are urmatorul calendar: 26 mai – Limba si literatura materna, 28 mai – Limba si literatura romana, 2 iunie – Matematica si 4 iunie – Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Teza va fi sustinuta cu intarziere de doua zile, examenul fiind amanat din 5 mai, din cauza protestelor cadrelor didactice.
Ministrul Ecaterina Andronescu a transmis, miercuri, elevilor care vor sustine, joi, teza la Limba romana sa se pregateasca “pentru o zi normala”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *