Subiectul cu numarul 5, la teza de la Matematica

Elevii claselor a VII-a si a VIII-a vor avea de rezolvat subiectul cu numarul 5 la teza cu subiect unic la Matematica, varianta de subiect fiind extrasa de secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Adriana Pana. Extragerea variantei de subiect din cele zece posibile a avut loc la sediul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, in prezenta Comisiei Nationale de Organizare. In intervalul orar imediat urmator, centre de comunicare din judetele in care se va desfasura proba si din Capitala vor prelua, decripta si multiplica variantele de subiect.
Acestea trebuie distribuite catre unitatile de invatamant pana la ora 11.30. Durata fiecarei teze cu subiect unic este de doua ore din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev, adica de la ora 12.00. La aceasta proba sunt asteptati sa participe 426.910 de elevi, dintre care 213.514 in clasele a VII-a si 213.396 in clase a VIII-a, inscrisi la 15 septembrie in respectivii ani de invatamant. Pentru elevi din clasa a VII-a este ultimul test, iar pentru cei din clasa a VIII-a este penultimul. Subiectele sunt elaborate in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei, in conformitate cu temele selectate din programa scolara si comunicate scolilor.
Evaluarea in sesiunile de teze unicedin anul scolar 2008-2009 presupune ca fiecare lucrare sa fie corectata de doi profesori: unul dintre acestia este profesorul de specialitate care a predat la clasa (care va corecta lucrarile in scoala), iar celalalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unitatii de invatamant de la care provine teza. Durata activitatii de evaluare este de maximum trei zile lucratoare pentru fiecare scoala, inclusiv ziua in care s-a sustinut proba, iar in centrele de evaluare, de cel mult patru zile lucratoare.
Profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, in prima ora de clasa dupa primirea rezultatelor de la centrul de evaluare, tezele si rezultatele obtinute la acestea. In urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestatii la comisia din unitatea de invatamant. Contestatia, semnata de elev si de parinte/tutore legal instituit, se depune la comisia din unitatea de invatamant, in cel mult sapte zile de la data primirii in scoala a rezultatelor din centrul de evaluare.
Baremul de evaluare pentru fiecare subiect se elaboreaza in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar si se posteaza pe Internet, dupa desfasurarea probei.
Pentru elevii din clasele a VII-a care au participat la sesiunea din semestrul al II-lea, testele se incheie in 13 mai, iar dupa proba Matematica, elevii claselor a VIII-a mai au o proba, in 21 mai, respectiv cea la alegere intre Istorie si Geografie.
Perioada speciala a tezelor din semestrul II are urmatorul calendar: 26 mai – Limba si literatura materna, 28 mai – Limba si literatura romana, 2 iunie – Matematica si 4 iunie – Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a).
Inscrierea in clasa a IX-a, invatamant de stat, se face fara examen, pe baza mediei de admitere, in care media generala obtinuta la tezele cu subiect are o pondere de 50 la suta, iar media generala de absolvire a claselor V-VIII tot de 50 la suta. Pentru prima data in acest an, media la admiterea in liceu va cuprinde pentru elevii claselor a VIII-a rezultatul tezei va cuprinde atat rezultatul la teza din clasa a VII-a cat si cel din clala a VIII-a.
Termenul limita pana la care poate fi efectuata prima etapa a repartizarii computerizate in invatamantul liceal a absolventilor clasei a VIII-a este 3 iulie inclusiv. Repartizarea se face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in functie de optiunile candidatilor, inscrise in fisa de optiuni.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *