În ultimii 3 ani, viața românilor s-a scumpit cu peste 40%. Cel mai mult ne ustură la buzunar mâncarea. Acum, cu 100 de lei, abia dacă reușim să ne cumpărăm un kilogram de carne și niște legume.

Aici este, de fapt, problema principală. Legumele sunt foarte scumpe, chiar și în plin sezon. Un kilogram de ardei kapia ajunge și la 17 lei, castraveții sunt 7 lei în magazine, iar roșiile costă în jur de 10 lei.

Doar în ultimele 6 luni, legumele s-au scumpit cu 6%, asta arată datele oficiale. În realitate românii spun că simt o scumpire mai mare în buzunar, de 10-15%. Doar cartofii s-au scumpit cu 13% în ultimele 6 luni.

Și nici carnea nu este ieftină. Carnea de porc s-a scumpit cu 6% în ultimul an, iar acum dăm pe un cotlet aproape 40 de lei. Și cea de vită este cu 7% mai scumpă decât anul trecut. Însă atenție, aceste cifre oficiale, deși nu sunt mari, vin după anul 2022 în care am avut o creștere de preț de peste 20% la alimente, iar de atunci, și până acum, în fiecare lună se mai adaugă ceva.

Cel mai recent studiu făcut de Reveal Maketing Research arată că peste jumătate dintre români sunt de părere că este foarte probabil ca, în anul 2024, țara noastră să se confrunte cu o criză economică, iar inflația este principala cauză, conform antena3.ro.

Sursă foto: Getty images