Studentul zălăuan Paul Iacob obține o nouă distincție internațională

Studentul Paul Iacob, senator al Facultății de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, a obținut o nouă distincție internațională Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) 2021. Alături de alți doi colegi de facultate, zălăuanul a dus, din nou, numele României cu cinste peste hotare, la una dintre cele mai prestigioase competiții dedicate tinerilor dornici să se implice în probleme ce privesc guvernanța globală și dezvoltarea durabilă.

Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) este o competiție internațională organizată de către Universitatea Fudan din Shanghai (China), sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, ce are menirea de a promova ideile creative ale studenților novatori care se implică în găsirea unor soluții care privesc guvernanța globală și dezvoltarea durabilă. Concursul s-a derulat în perioada  martie-iulie 2021, având mai multe etape, iar tema din anul acesta a fost  „Comunitatea viitorului – creație a tinerilor: construirea orașelor inteligente pentru asigurarea dezvoltării durabile”.

“Sunt onorat că am participat alături de colegul meu, Tudor Pilcă, la această competiție internațională la care au participat tineri de la universități prestigioase din 27 de țări și sunt fericit că  proiectul nostru a fost apreciat, fiindu-ne conferit  premiul The Most Innovative Team (MIT) și câștigând dreptul de a participa direct în finala concursului din anul viitor. Din laboratorul nostru de idei s-a născut proiectul <Blockchain: Calea spre un viitor mai bun>. Am identificat varii aplicații practice inovative, prin intermediul cărora tehnologia blockchain devine un instrument util în dezvoltarea societății. Sunt mândru că am reușit să ducem numele Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și al României peste hotare. Îi suntem profund recunoscători doamnei lector univ. dr. Veronica Rebreanu, care ne-a călăuzit în această competiție, fiind un veritabil promotor al proiectelor studenților ce vor schimba lumea”, a declarat, pentru Graiul Sălajului, Paul Iacob.

sursa foto: Facebook

Ideile care au impresionat juriul abordează domeniile financiar și fiscal, agricultură, social, domeniul mediului.

În domeniul financiar și fiscal, Paul Iacob ne dă drept exemplu implementarea contractelor inteligente și crearea unei transparențe bugetare la nivel local și național, care să permită cetățenilor să monitorizeze îndeaproape modul în care banii publici sunt cheltuiți/investiți, și, prin urmare, să îndeplinească cerințele unui sistem corect.

În domeniul agriculturii, cu ajutorul datelor furnizate de tehnologii disponibile, blockchain oferă posibilitatea monitorizării culturilor agricole, calității solului și a condițiilor meteo, pentru a combate foametea și potențialul risipei de hrană.

În domeniul social, prin intermediul BIoT marile companii au acces la datele privind  forța de muncă disponibilă pe plan local, costul potențial al investiției, sistemul fiscal aplicabil zonal și potențialul de dezvoltare pe termen lung, fapt care contribuie la crearea locurilor de muncă și reducerea șomajului.

În ceea ce privește domeniul mediului, în vederea atingerii obiectivului anului 2050 de reducere a emisiilor de CO2 la nivel global, BIoT poate să determine factori cruciali, precum nivelul de poluarea al fiecărui consumator și al fiecărei întreprinderi în parte, sursele majore de poluare și consecințele schimbărilor climatice, ne explică tânărul zălăuan.

Paul Iacob consideră că tinerii trebuie să fie membri activi ai comunității, motiv pentru care s-a implicat încă din perioada liceului în activități de voluntariat.

  • “Încă din perioada liceului m-am implicat în proiecte de voluntariat ce au avut drept scop dezvoltarea comunității, dorindu-mi foarte mult, nu doar să fiu o voce care să se facă auzită, dar și un braț, un sprijin efectiv, care să conducă la progresul societății. Bineînțeles că nu am neglijat nicicând școala, fiind conștient că fără o pregătire temeinică nu voi putea lua cele mai bune decizii și nici nu voi reuși să le ofer celorlalți cele mai bune soluții”, a mărturisit Paul Iacob.
sursa foto: ziarulfaclia.ro

Un zălăuan cu care ne mândrim

A fost elev al Școlii Gimnaziale “Gheorghe Lazăr” Zalău, apoi a urmat Colegiul Național “Silvania”. În liceu, a fost președinte al Consiliului Școlar al elevilor, dar și consilier în cadrul Consiliului Local al Tinerilor Zalău. A luat examenul de Bacalaureat cu media 10, iar la Facultatea de Drept a intrat primul.

Paul Iacob este acum în al treilea an de studiu, iar în 2020 a fost ales, cu majoritate covârșitoare de voturi, senator al studenţilor Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A ales să candideze pentru funcţia de senator al studenţilor de la Drept pentru a promova cât mai bine, la cel mai înalt nivel, interesele colegilor săi.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *