Studenții rămân fără gratuitate la călătoriile cu trenul

2
289

Studenții nu vor mai beneficia, începând cu acest an, de gratuitate la călătoriile cu trenul. Li se vor emite abonamente de călătorie sau bilete cu reducere de 50%, așa cum este și în alte state din Uniunea Europeană. Aceste măsuri au fost anunțate la finalul ședinței de Guvern de miercuri, de către premierul Cîțu.

Această gratuitate a fost introdusă de PSD în anul 2017 și se aplica exclusiv pentru transportul cu trenul pentru studenți. Premierul a minimalizat oarecum importanța problemei și „nu vede un capăt de țară”, dacă se aplică reducerea de 50%. Executivul nostru s-a inspirat din modul de operare a altor țări în această privință și a dat câteva exemple în acest sens.

„În Austria, studenții au reducere de 60%, iar dacă aceștia călătoresc în grup, adulții, însoțitorii, călătoresc gratuit. Elevii și ucenicii au gratuitate în schimbul unei taxe de 19,60 euro pe an. În Belgia, studenții au până la 50% reducere putând să aleagă dintr-o gamă largă de oferte, există și carduri cu care în schimbul a 50 e euro pot avea orice 10 călătorii pe orice distanță”, a precizat Florin Cîțu.

Și exemplele au continuat cu Bulgaria, unde studenții până în 26 de ani au până la 56% reducere, în Cehia unde elevii și studenții între 18 -26 de ani au reducere de 75%, în Croația unde studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia și Finlanda unde reducerea este de doar 30% și Franța cu 50% reducere la transportul feroviar pentru studenți și elevi. Șirul acestor țări continuă cu Irlanda unde reducerile variază între 40-50%, Italia unde tinerii până în 30 de ani (nu doar studenții) au o reducere între 30-50%, în timp ce în Lituania sau oricare alt stat membru UE elevii și studenții au o reducere de 50%. Excepție face Grecia, unde nu există reduceri generale de acest fel.

„În Luxemburg, studenții de până la 30 de ani se bucură de transport gratuit, în Polonia studenții până în 26 de ani și doctoranzii până în 35 de ani au reducere 51%, în Portugalia au reducere de 25%, în Slovenia-30%, Spania-reducere de 20% și Suedia reducere la clasa a II-a și oferte speciale last minute, în Regatul Unit contra unei sume de 30 lire poate fi achiziționat un card în baza căruia tinerii între 16-25 ani au reducere de 33%, iar în Ungaria, reducerea e de 50%”, a mai exemplificat prim ministrul.

Se ia în discuție, totuși, varianta în care să fie menținută gratuitatea transportului pentru studenți, însă doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și cea în care își fac studiile. Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta au beneficiat toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență, într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și de numărul de călătorii. Până în 31 ianuarie 2017, studenții au beneficiat de o reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

2 COMENTARII

  1. Mă bucur pt această măsură. Dacă era ciuma roșie la putere, era plină Piața Victoriei. Toți sunt cu hastagrezist in inimă. După ce PSD le-a dat gratuitate s-au urcat buluc in trenuri și au mers in capitală să dea jos ciuma roșie. Acuma liniște și pace din partea tefelistilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.