Strung cu comandă numerică de ultimă generație la “API” Zalău

Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău este, începând de marți, 12 decembrie, prima unitate de învățămant liceal din județul Sălaj care beneficiază de un strung cu comandă numerică de ultimă generație, în scop educațional.

Compania TenarisSilcotub a finalizat, astfel, proiectul de dotare a atelierului de mecanică de la API, printr-o investiție în valoare de 600.000 de lei.

Acest echipament de ultimă generație este gândit pentru a oferi cadrelor didactice și elevilor posibilitatea de a exersa abilitățile și cunoștiințele dobândite teoretic în prelucrarea pieselor prin așchiere. Acest strung este identic cu cele folosite azi în industrie, permițând prelucrarea unei game variate de piese prin programarea corespunzătoare a utilajului. Echipamentul este dotat cu un simulator software educațional, care permite simularea producției pieselor în mediul virtual, pregătind eficient procesul de producție, înainte de executarea acestuia. Investiția include și formarea cadrelor didactice și un sistem virtual de vizualizare a proceselor de prelucrare care asistă procesul de învățare. 

“Educația tehnică este modelul nostru de progres pentru un viitor sustenabil, pe care îl construim împreună cu comunitățile din care suntem parte. Strategia noastră este de a împărtăși și dezvolta cultura industrială, transparența, îmbunătățirea continuă, inovația și lucrul în echipă. Educația este motorul transformării societății și este elementul fundamental pentru progres și mobilitate socială, de aceea continuăm să investim în educație și în liceele partenere”, a menționat Mihaela Popescu, Președintele TenarisSilcotub, în cadrul evenimentului de inaugurare al proiectului.

“Suntem extrem de recunoscători pentru sprijinul neîntrerupt pe care TenarisSilcotub în oferă colegiului nostru de peste un deceniu. Dotarea atelierului de mecanică cu un strung cu comandă numerică reprezintă un pas semnificativ către îmbunătățirea experienței actuale de învățare a elevilor noștri și o poartă deschisă spre tehnologii de vârf. Simulatorul software aduce un element inovator în procesul educațional, oferind posibilitatea de a realiza mai întâi virtual procesele de prelucrare, înainte de a le aplica în practică. Acest proiect deschide noi orizonturi pentru elevii colegiului nostru, care vor fi și mai pregătiți în fața provocărilor meseriilor tehnice actuale și viitoare”, a spus Maria Mada, director adjunct al Colegiului Tehnic API, în cadrul aceluiași eveniment.

În ultimul deceniu, TenarisSilcotub a investit peste 4,7 milioane de lei în proiecte educaționale, consolidând învățământul tehnic din Zalău și Călărași. În total, 8 laboratoare și ateliere specializate au fost dotate pentru ca elevii să își poată dezvolta competențe relevante pentru carierele lor.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *