septembrie 30, 2022

Strivit sub rotile masinii de gunoi pe care lucra sa-si castige painea

Un tragic accident petrecut la Inau s-a soldat cu moartea unui barbat de 49 de ani.
Valer Lingurar, barbatul de etnie roma care a fost strivit joi de rotile unei masini de gunoi in Inau a fost inmormantat ieri la Somes Odorhei, localitatea natala. Conform informatiilor oferite de purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, inspector Tincuta Dumuta, barbatul a murit in urma unei manevre de mers inapoi efectuata de colegul sau, P. Ioan. Cel de-al treilea coleg din echipa nu a fost de fata si nu poate oferi detali cu privire la modul de desfasurare al accidentului, deoarece se deplasase dupa un tomberon. „Urmeaza ca procurorii sa desfasoare o ancheta cu privire la producerea accidentului. Foarte curand nu vor exista raspunsuri cu privire la cauzele clare ale accidentului sau la stabilirea vinovatilor, fiindca acest gen de cercetari implica proceduri diverse”, a mai specificat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj.
A strigat soferului sa dea inapoi
Primarul spune ca in timp ce golea tom-beroanele pe o ulita din Inau,Valer Lingurar i-a strigat soferului de pe autospeciala sa dea inapoi. Soferul s-a conformat si in timp ce masina rula in marsarier Lingurar s-a aplecat sa ridice o bucata de fier de jos. A fost agatat de scara autovehicului si tras sub rotile din spate. A murit la cateva minute. Berinde sustine ca accidentul s-a petrecut din vina mortului, fara ca soferul sa aiba vina. Conducatorul auto nu a mai avut incidente anterioare.
Moarte trasa la indigo
Barbatul din Inau care si-a gasit sfarsitul sub rotile masinii de gunoi pe care lucra nu este singurul care si-a pierdut viata in aceste conditii. Pe 26 februarie 2010, un barbat din Husia a murit dupa ce autospeciala de salubritate pe care lucra a trecut peste el. Modul in care si-au gasit sfarsitul acesti oameni nu este singura coincidenta. Ambii barbati aveau 49 de ani si lucrau ca si gunoieri.
Meserie periculoasa sau neglijenta totala
Daca in cazul barbatului care s-a stins din viata anul trecut se stie ca principala cauza a fost infiltratia de alcool in sange de 3,20 la mie – ceea ce inseamna aproape coma alcoolica – situatia de anul acesta nu poate fi inca elucidata. „Noi ne-am deplasat la locul accidentului pentru primele verificari, dar pana la finalizarea cercetarilor mai trebuie urmate multe proceduri. Urmeaza ca medicii legisti sa se pronunte cu privire la alcoolemia barbatului, se va verifica starea tehnica a autospecialei, precum si modul in care au fost urmate normele de protectie a muncii. Intre timp organele abilitate vor ancheta de asemea modul in care s-a petrecut accidentul si abia apoi ne putem pronunta cu privire la cauzele exacte”, a declarat reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj care se ocupa de acest caz, inspector Andrei Ciuca. Considerata o meserie fara riscuri majore, cele doua cazuri demonstreaza ca munca pe care o depun agentii de salubrizare nu este una lipsita de riscuri. Este nevoie de o atentie sporita, iar consumul de alcool in timpul programului este exclus. Nerespectarea normelor de protectie a muncii pot avea urmari nefaste, ca si in cazul acestor muncitori a caror familii indurerate le plang disparitia.
Avea 12 copii, intre care trei minori
Valer Lingurar, ar fi implinit in noiembrie 50 de ani. N-a apucat sa se bucure de rotunjirea varstei pentru ca joi in jurul amiezii in satul Inau firul vietii i-a fost curmat chiar de rotile masinii dupa care isi castiga pita zilnica. Raposatul era angajat al Primariei din Somes Odorhei si lucra ca gunoier la serviciul de salubrizare. Potrivit lui Grigore Berinde, primarul comunei Somes Odorhei, Valer Lingurar este tatal a 12 copii, dintre care numai trei minori. Restul sunt la casele lor, sau plecati la lucru in strainatate.
Inmormantarea va avea loc duminica la casa familiei Lingurar din Somes Odorhei. Toate cheltuielile prilejuite de procesul funebru vor fi suportate de primaria din localitate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.