decembrie 6, 2022

Stocuri reduse de medicamente pentru pacienții COVID și la Spitalul Județean de Urgență Zalău

Creșterea semnificativă a numărului de persoane infectate cu COVID-19 pune presiune pe sistemul sanitar din toată țara. Pe lângă locurile insuficiente în secțiile de Terapie Intensivă, o altă problemă o reprezintă stocurile de medicamente necesare tratării bolnavilor.

Din fericire, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Zalău, nu ne confruntăm momentan cu o lipsă de paturi pentru bolnavii COVID-19, activitatea fiind organizată în așa fel încât cei care se adresează unității medicale să poată fi tratați imediat. În schimb, medicamentele necesare acestor bolnavi ar putea deveni, în curând, o problemă.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, cea mai mare unitate medicală din județ are în acest moment un stoc redus pentru Tocilizumab, un medicament administrat celor cu forme severe ale bolii.

Medicamentul lipsește în aproape toată țara. De altfel, săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumab. Solicitarea a venit după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.

Referitor la Remdesivir, medicament administrat bolnavilor cu forme medii de boală, Spitalul Județean a primit zilele trecute 70 de flacoane.

La nivel național, Ministerul Sănătății a distribuit, în total, un număr de 24.160 de flacoane de Remdesivir unităților sanitare cu paturi care au solicitat acest medicament.

Ministerul Sănătății a anunțat că va încheia în perioada imediat următoare un contract subsecvent cu firma producătoare pentru încă 139.296 flacoane de Remdesivir, care vor fi livrate, în tranșe, până în prima jumătate a lunii decembrie.

Cât privește gradul de ocupare în cadrul secției ATI, reprezentanții spitalului spun că, în prezent, nu este necesară o suplimentare a numărului de paturi, iar unitatea medicală poate face față tuturor solicitărilor.

“Ȋn acest moment în cadrul Secţiei ATI sunt ocupate 10 paturi, dintr-un număr total de 18 paturi. Nu este necesară o suplimentare de paturi deoarece în cadrul Secţiei Pneumologie există un compartiment distinct care asigură ventilaţie non-invazivă pentru managementul de pre-terapie intensivă al pacienţilor infectaţi cu virusul SARS CoV2. Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău are în acest moment locuri pentru pacienţii care se adresează unităţii, iar în conformitate cu Ordinul Comandamentului Acţiunii nr. 9490/ 04.10.2021, sunt suspendate internările pentru investigaţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate, excepţie facând gravidele care necesită controale obligatorii, pacienţii cu afecţiuni oncologice cronice sau pacienţii care necesită proceduri de dializă”, au explicat, la solicitarea Graiul Sălajului, reprezentanții unității medicale.

Pentru a gestiona situația, personalul a fost redistribuit în așa fel încât activitatea să nu fie periclitată pe nicio secție.

“Ȋn cadrul secţiilor cu deficit de personal cauzat de numărul mare de pacienţi, s-a redistribuit personal medical delegat şi în valurile pandemice precedente, care au experienţa gestionării cazurilor COVID-19 şi a tuturor procedurilor de lucru. Momentan activitatea celorlalte secţii nu este îngreunată, reuşim să asigurăm prompt şi profesionist investigaţii, îngrijiri şi tratament tuturor pacienţilor”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *