decembrie 7, 2022

Stefan Birtalan – onorat de orasul lui de suflet

Inspirat ca intotdeauna cand se apleaca asupra florii albe, domnul profesor Ion Ivanescu, decanul de varsta al dascalimii din Jibou, un apreciat si neobosit colaborator al “Graiului”, si-a intitulat articolul din ziarul de luni despre manifestarea ce urma sa aiba loc la Liceul “Ion Agarbiceanu” din oras, “Marea noastra sarbatoare”.
Si a avut perfecta dreptate. Intr-adevar, luni, la Jibou, a fost o SARBATOARE MARE, cu un scop nobil. In aceasta zi, la Liceul “Ion Agarbiceanu” Jibou, din initiativa unui alt fost elev al acestei scoli, profesorul Gheorghe Tadici si cu colaborarea primarului orasului, Eugen Balanean si a directorului liceului, prof. Liviu Sampalean, a avut loc un act de cinstire a numelui si faptelor unuia dintre cei mai mari handbalisti ai lumii, dublu campion mondial, multiplu campion national, Stefan Birtalan, scolit si el pe bancile liceului jibouan. Astfel, pentru a eterniza meritele si performantele tunarului de ieri al echipei de handbal a Romaniei, Sala de sport a Liceului “Ion Agarbiceanu” din Jibou a primit numele “Stefan Birtalan”, incrustat pe o placa tintuita pe frontispiciul salii.
Sarbatoarea de la Jibou, desfasurata intr-o atmosfera de vadita emotie, a fost onorata de prezenta unui alt handbalist fara-pereche, Cristian Gatu, considerat la vremea apogeului carierei sale drept cel mai bun conducator de joc din handbalul mondial. Au fost partasi, de asemenea, prefectul judetului, presedintele CJ, primarul orasului, reprezentanti ai unor institutii judetene si locale, profesori si elevi.
Festivitatile au fost deschise de directorul liceului gazda, prof. Liviu Sampalean, care a adresat un cuvant cald de “bun sosit” oaspetilor si mai ales celor doi titani ai handbalului romanesc si mondial, Birtalan si Gatu, exprimandu-si mandria ca scoala pe care o conduce a dat tarii si lumii asemenea valori, alaturi de cei doi putand fi nominalizat, ca unul dintre cei mai buni antrenori, profesorul Gheorghe Tadici.
A luat apoi cuvantul primarul Eugen Balanean, care a subliniat ca Jiboul are privilegiul de a se mandri cu o asemenea personalitate ca Stefan Birtalan si ca este bucuros sa-i acorde acestuia o placheta omagiala din partea Primariei si a Consiliului local. Apoi, in aplauzele intregii asistente, Stefan Birtalan, impreuna cu primarul orasului si directorul liceului au purces la dezvelirea placii de marmura de pe frontispiciul salii pe care este scris pentru eternitate: “Sala de Sport Stefan Birtalan”.
Manifestarea a continuat cu alocutiunile prefectului Ionel Ciunt, inspectorului scolar general, prof. Ioan Abrudan, prof. Ion Ivanescu, prof. Aurel Pascuta, prof. Victoria Tarba, fosta colega de clasa cu Stefan Birtalan, presedintelui FRH, Cristian Gatu, antrenorului emerit Gheorghe Tadici, managerul echipei Handbal Club Zalau si a presedintelui CJ, Tiberiu Marc, cu totii exprimandu-si, in cuvinte calde, aprecierea, ba chiar admiratia fata de prodigioasa activitate de performanta a lui Stefan Birtalan, fata de modul in care a luptat pentru culorile tarii, in competitii supreme, ducand cu cinste, pe meridianele globului, numele tarii, al judetului Salaj si al orasului Jibou. Si, cum plastic s-a exprimat si Gheorghe Tadici, cei prezenti au trait la cote fierbinti multumirea si bucuria “de a omagia asa cum se cuvine un mare campion al plaiurilor salajene, care se nasc o data la 50-100 de ani, legenda fara sfarsit Stefan Birtalan”.
Desigur, asa dupa cum le sta de altfel in caracter salajenilor si la Jibou s-au dovedit politicosi si respectuosi cu oaspetii, subliniind vorbitorilor la adresa neintrecutului handbalist Cristian Gatu, impresionand intreaga asistenta prin caldura si mesajul lor.
Marcat de emotie, “eroul” festivitatii de la Jibou, marele – si la propriu si la figurat – sportiv, golgheterul inca neegalat al Campionatelor Mondiale Stefan Birtalan a multumit, cu tremur in glas, pentru multele, cuvinte de lauda spuse la adresa lui, subliniind chiar faptul ca “atatea laude ca azi n-am primit in viata mea. Nu voi uita nicicand aceste momente si nici onoarea si cinstea ce mi s-au facut prin atribuirea numelui meu salii de sport de la acest liceu. Sunt mandru ca am fost elevul acestei scoli si ca am avut profesori exceptionali, care m-au invatat nu numai carte, ci si sa fiu un om demn. Mi-aduc totdeauna aminte cu placere de toti dascalii mei ca si de colegi. Va port pe toti in suflet si chiar daca nu vin acasa pe atat de des pe cat as vrea, Salajul, Zalau, Jiboul, orasul meu de suflet ma fac fericit ori de cate ori aud vorbindu-se de ele”, a spus tunarul de ieri al nationalei Romaniei, Stefan Birtalan.
In finalul festivitatilor, cei prezenti au asistat la o partida demonstrativa sustinuta, in sala de sport, de handbalistele de la HC Zalau.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *