Din cauza crizei, statul si institutiile sale nu dispun de fonduri pentru plata unor lucrari de interes public realizate de firmele private
Tot mai multe firme de constructii din judet se plang ca nu pot incasa bani de la primariile pentru care au executat diverse lucrari, riscand, astfel, sa ajunga in incapacitate de plata. Printre „campioni” se numara societatea Drum Construct din Pericei, care are de incasat 14 milioane de lei de la circa 30 de primarii din Salaj si din judetele vecine, spune managerul Dumitru Ardelean. Potrivit acestuia, aproximativ o treime din suma reprezinta datoriile administratiilor locale din judetul nostru. Un alt constructor din judet, Complex Service, are de recuperat 600.000 de lei de la trei primarii salajene. Lista este completata de firme precum SCCM Zalau, Petro Construct Nusfalau, Dumitrana Cehu Silvaniei, Consilva Simleu Silvaniei, Comigex etc.
Reprezentantii firmelor in cauza sustin ca astfel se creeaza un lant al slabiciunilor. Pentru ca, spune Ardelean, „daca nu ne incasam banii, nu ne putem plati furnizorii, ajungem in insolventa, dam oameni afara”. Acesta acuza Guvernul ca, prin intarzierile la plata, ii obliga pe constructori sa faca imprumuturi pentru care platesc dobanzi considerabile. „Putinul profit cu care ne alegem trebuie sa-l dam bancilor sub forma de dobanzi. Noi ne-am respectat obligatiile, am achitat TVA catre stat, am platit toate darile la buget, dar statul nu isi respecta obligatiile. Nu este corect!”, adauga nemultumit patronul Drum Construct. In aceste conditii, omul de afaceri a decis sa nu stea cu mainile in san si sa ia atitudine. Ca urmare, a expediat somatii tuturor primariilor datoare: „Ne-am anuntat intentia de a le actiona in judecata, desi nu este vina lor pentru ca guvernul nu ne da banii. Nu au decat sa dea si ele, la randul lor, guvernul in judecata”.
Si Emanoil Girdan, managerul Complex Service, semnaleaza tratamentul diferential aplicat agentilor economici: „Daca noi nu platim la timp datoriile catre stat, ne sunt blocate conturile din Trezorerie, iar dupa 30 de zile, cele din banci. Si, evident, suntem nevoiti sa platim penalitati pentru fiecare zi de intarzieri. In schimb, statul nu suporta nici un fel de sanctiune”.
Cea mai mare datorie, respectiv 1,7 milioane de lei, o are Primaria Sag, pentru lucrarile executate de catre Drum Construct la viitorul campus din comuna. O alta mare datorie – 1,5 milioane de lei – o inregistreaza Primaria Hida, tot pentru campusul scolar, lucrarile fiind realizate de o firma din Satu Mare. In lista datornicilor mai intra Camar (1,27 milioane de lei), pentru reteaua de canalizare, Maeriste (370.000 de lei) – reabilitarea a doua scoli si asfaltari, Simleu Silvaniei (130.000 de lei) – asfaltarea drumului spre Bic, Crasna (280.000 de lei) – retea de canalizare, Hereclean (300.000 de lei) – aductiune de apa.
Deficit de calificati
Potrivit estimarilor reprezentantilor din constructii, anul trecut, sectorul s-a confruntat cu un deficit de aproximativ 40.000 de angajati calificati. In 2008, existau 400.000 de angajati cu forme legale si circa 150.000 de angajati la negru. De la debutul crizei, in Salaj, peste 200 de salariati din domeniu au fost trimisi in somaj.