Prin intarzierea platilor la investitiile demarate de comunitatile locale prin Ordonanta 7 sau HG 577, statul a mai dat o lovitura sub centura autoritatilor locale. Pe langa faptul ca acestea s-au vazut cu caii luati de la caruta, nemaiprimind fonduri pentru continuarea lucrarilor din infrastructura, acum se vad legate la maini in ceea ce priveste programul FEADR. Primarii sunt foarte nemultumiti pentru ca s-a „schimbat regula in timpul jocului”. Adica, pentru ca dupa ce si-au intocmit proiectele integrate pe masura 3.2.2. au aflat, de la consultanti, ca acestea nu vor avea castig de cauza pana ce nu sunt finalizate lucrarile la proiectele guvernamentale pentru alimentare cu apa demarate anterior. Astfel de situatii se pot intalni si la noi in judet.
Primaria Hida a cheltuit pentru studiile de fezabilitate si avizele necesare la proiectul integrat 20.000 Euro. Tintele vizate sunt: extinderea alimentarii cu apa in Racis, canalizare in Hida, Baica si Racis, asfaltarea a 2,7 km de drum spre Manastirea Strimba, precum si un obiectiv social. Primarul Dorin Petrus este pesimist in ceea ce priveste data depunerii proiectului FEADR, deoarece investitia demarata in 2007, prin HG 577 pentru alimentare cu apa la Hida si Baica, este realizata doar in procent de 40%, si doar partial decontata. „In ritmul in care ne sunt alocati banii, n-ar fi exclus sa receptionam investitia numai peste doi ani. Cine stie daca vom mai ajunge sa depunem proiectul integrat si daca cei 20.000 Euro nu vor fi bani aruncati in vant”.
Si la Almas administratia locala este impiedicata de aceeasi… frana. Proiectul demarat in 2008 prin HG 577 pentru alimentare cu apa in satele Stana, Petrinzel, Jebuc, Sfaras si Almas s-a finalizat doar in proportie de 62%. Dupa cum a precizat primarul Ujvari Eugen, ar mai fi de primit de la bugetul de stat pentru lucrari executate 13 mld lei vechi. In plus, pentru finalizarea executiilor ar mai fi nevoie de inca 13 mld lei vechi. In schimb, de la bugetul local s-au cheltuit pana acum 800 milioane lei vechi pentru studiile de fezabilitate si avizele necesare pentru proiectul FEADR, prin care s-ar realiza statii de epurare si sistem de canalizare in satele Sfaras, Jebuc, Almas, reabilitarea bazei sportive si a ulitelor din Almas. Prim-edilul de la Almas crede ca investitia pentru alimentare cu apa ar putea fi finalizata pana cel tarziu in august, data de la care ar putea fi depus proiectul FEADR. Daca Guvernul aloca banii pentru datorii pana la 31 martie, asa cum s-a promis. Daca la Hida si Almas restantele sunt consistente, in schimb, la Hereclean se sta dupa… maruntis. Investitia pentru apa se deruleaza prin doua programe, prin Ordonanta 7, de unde ar mai fi de primit doua miliarde lei vechi, si prin HG 577 de unde ar mai fi de recuperat un miliard de lei vechi. Si totusi, chiar si pentru atat, proiectul FEADR (pentru canalizare, extinderea retelei de apa, si doua camine culturale la Badon si Diosod) sta in „cui”. Cu toate ca deja pentru el s-au cheltuit 1,5 mld lei vechi, asa cum sustine primarul Dobrai Francisc. Ne intrebam care o fi ratiunea de a mentine in continuare aceasta conditie. Poate guvernantii gandesc ca asa o sa moara si capra vecinului.