decembrie 2, 2022

Statul este prins cu ”ipocrizia” in sac privitor la impozitarea saracilor și la salariul minim

Cunoscutul realizator TV Moise Guran pune punctul pe “I” cu privire la politicile fiscale controversate recent adoptate, într-un material foarte pertinent, așa cum ne-a obișnuit de mult, cu titlul “Impozitarea saracilor și ipocrizia salariului minim pe economie”. 

Interpretarea pe care o da Moise Guran contextului fiscal este absolut corecta când spune ca “ampla schimbare a legislației fiscale necesita într-adevar o perioada de adaptare, una în care Fiscul ar trebui sa fie mai mult consultant și mai puțin polițist”.
Referitor la problema impozitarii celor fara venituri și care, probabil, traiesc din munca la negru, autorul atrage atențuia asupra câtorva contradicții din legislație, “cele mai multe nascute chiar din ipocrizia celor care au conceput-o”.
“În primul rând, ca taxarea cu 5,5 la suta (CASS) a celor fara venituri creaza o discriminare pozitiva între aceștia și cei care sunt platiți cu salariul minim. De fapt, cei care sunt platiți cu salariul minim ramân cei care platesc cele mai mari taxe/impozite pe munca. Sistemul accepta așadar munca la negru, o legalizeaza chiar într-o forma ce va stimula trecerea și a celor cu salariul stop_coloana minim (pe anumite tipuri de activitați sezoniere de exemplu) catre declararea fara venit”, arata Moise Guran. Apoi, referitor la creșterea salariului minim, este denunțata din nou “ipocrizia”. “La 1.200 de lei brut, un om care muncește probabil din greu (munca slab calificata) pentru respectivul salariu ramâne cu 878 de lei. Statul ia 322 de lei. Pe vremea când minimul brut era 850 de lei, statul lua doar 200 de lei. Aceste calcule nu includ CAS-ul pe fondul de salarii platit de angajator, deși acela marește și mai mult aberația legislativa, cea în care un amarât care duce acasa 878 de lei pe luna da statului 25 la suta din brut, iar unul care muncește ocazional cu 50 de lei pe zi poate face, sa zicem, aceiași bani în jumatate de luna, dar va da statului doar 47 de lei, adica de cinci ori mai puțin”.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *